• BIST 8718.11
  • Altın 2245.967
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1866
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Mardin'de bin 500 yıllık kilise internet sitesi üzerinden satılığa çıktı

Mardin'de bin 500 yıllık kilise internet sitesi üzerinden satılığa çıktı
Tapu kaydında ev olarak geçen tarihi Süryani Kilisesi internetten satılığa çıktı.

Referans Medya

Yapımı bin 500 yıl öncesine dayandırılan kilise için tapu sahibi İbrahim Aycun, 5 milyon 250 bin Türk lirası istiyor. Süryani ibadethanesi olan Mor Yuhanna Kilisesi'nin 12 milyon 500 bin liradan satışa çıkarıldığı ve alıcı çıkmadığı için fiyatında 5 milyon lira indirim yapıldığı öğrenildi. Mardin şehir merkezindeki Kilise binasının bir bölümü marangozhane ve depoya bölünmüş durumda.

mardin2.jpg

Gizli geçitleri var

 Milattan sonra 5. yüzyıla tarihlenen kilisede patriklere ait mezarlar olduğu belirtiliyor. İnternette yayınlanan satış ilanında kilisenin bin 700 yıllık olduğu belirtilse de uzmanlar Mor Yuhanna mabedinin 5 ila 6 yüzyılda inşa edildiğini belirtiyor. Ayrıca kilise içinde bulunan bir kapının Deyrulzafaran Manastırı’na, bir diğer kapının ise kaleye gittiği söyleniyor. Yaklaşık olarak 400 metrekarelik alana sahip tarihi yapının yüksekliği ise 15 metreye yakın.

Kilise olarak tescillendi

Medyascope'de yer alan haberde, yapının ''Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kilise olarak tescillendiği ancak tapuda hane olarak gözüktüğü belirtiliyor.

Mardin’deki Kırklar Kilisesi olarak bilinen Süryani ibadethanesinin Başpapazı Gabriel Akyüz, kilisenin tapusunun bir vatandaşa ait olduğunu ve tapu sahibinin miras paylaşımı yaparken burayı oğluna verdiğini söylüyor. Gazeteci Ferit Aslan'ın konuştuğu Başpapaz, ''Tapu sahibi dört-beş ay önce gelip bizimle görüştü ve bizden 1 milyon lira istedi. Biz de vakfımızın bu kadar parası olmadığını söyledik. Tapu sahibine yapının restore edilerek Mardin turizmine kazandırılması için tapuyu vakfımıza devretmesini, bunun karşılığında kilisenin 10 yıllık gelirini kendisine vermeyi teklif ettik. Ancak teklifimizi kabul etmedi ve yeniden satış için internete ilan vermiş. Biz dini mekan olan yapıyı Mardin turizmine kazandırmak istedik ama yapının tapusu kendisinde olduğu için anlaşamadık'' ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89