• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Malatya bir delisini daha kaybetti

Malatya bir delisini daha kaybetti
Delileri de kayısısı kadar ünlü olan Malatya’nın, elinde 3 metre sopası ve ucuna taktığı aynayla dolaşan şehrin sembol isimlerinden Mercedes Kadir ( Fatih Kaydı) hayatını kaybetti. 

Referans Medya [Miraç Şamil ATALAN]


Malatya sokaklarında otomobil olarak nitelendirdiği 3 metre sopası ve ucuna taktığı aynayla dolaşan ve herkes tarafından sevilen ‘Mercedes Kadir’ lakaplı Fatih Kaydı  solunum yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayarak can verdi. 

Malatya'nın maskotu 

Sopasıyla her gün kilometrelerce yol yürüyen "Mercedes Kadir", trafik ışıklarında duruyor, yayalara yol veriyor ve sözde otomobilini kullanmadığı zamanlarda park ediyordu. Tüm Malatyalıların ve şehri ziyaret edenlerin sevgi ve ilgisini gösterdiği Mercedes Kadir, ‘Fatih Kaydı’, kayısı kadar şöhret bulan ve Malatya'nın maskotu haline gelen bir isim olma özelliği taşıyordu. 
Mercedes otomobil olarak gördüğü sopasıyla bütünleşen ve "Mercedes Kadir'’ lakabı takılan Fatih Kaydı’ya gittiği her yerde Malatya halkı ikramda bulunuyor, yolda ise arabasına yol veriyordu. Trafik polisleri ceza kesiyor!, esnaf ise sopadan Mercedes’e muayene ve sigorta evrakları düzenliyordu. Fatih Kaydı, yıllardır sosyal medyanın da gündeminden düşmüyordu.

Siyaset, spor, ekonomi ve bürokrasi dünyasından taziye mesajları 

Malatya Valisi Aydın Baruş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Malatya'mızda kişiliğiyle sembol olmuş, Mercedes Kadir adıyla müsemma Fatih Kaydı kardeşimizin vefatı hepimizi üzmüştür. Kendisine Cenab-ı Hak'tan rahmet diliyorum." ifadesini kullandı. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise "Malatya'mızın sevilen simalarından Fatih Kaydı'nın (Mercedes Kadir) vefat haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Kadirimize Allah'tan rahmet ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum." Diye yazdı. Öte yandan AK Parti Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık ve Ahmet Çakır, Süper Lig ekiplerinden Yeni Malatyaspor Kulübü de sosyal medya hesaplarından "Mercedes Kadir'in" fotoğrafını paylaşarak başsağlığı mesajı yayımladı.

Malatya'nın delileri 
Malatya’da takvim afişleri ve bir çok kültürel etkinliğin favori fotoğraf ve kompozisyon öğeleri arasında ‘deliler’ gelir. Malatya halkı delileri ile övünür, onlara ait yaşanmışlıklara ise özel önem verir. İşte Malatya’nın delilerinden bir kaçı ve temel özellikleri :

Mercedes Kadir 

Malatya kayısısıyla yarışacak bir üne sahip olan Mercedes Kadir, adını yıllardır üstünde dolaştığı, önünde Mercedes arması, aynası olan trafik kurallarına uyan Fatih Kaydı.

Kadir'in abisi deli Neco 

Mercedes Kadir’in kardeşi o da fiziki benzerliği nedeniyle sık sık Kadir ile karıştırılan Neco. Ancak o Malatya sokaklarını Mercedes ile değil arşınlayarak geziyor. 

Hamo 

Orduzu semtinde oturan Hamid sürekli namaz kılmasına, oruç tutmasına dikkat etmesiyle Hamo lakabıyla tanınan,  herkes tarafından sevilen ve halkın yardımlarıyla geçinen birisidir. Buğday toplamasıyla da tanınır. 

Mısto Dayı 

Karizmatik yürüyüşü, kendine özgü hareketleri ve bembeyaz saçı sakalıyla tanınan Mısto Dayı genellikle Kapalı Çarşı civarında dolaşır. En tipik özelliği birden attığı naralarıdır.  Durduk yere bağıran ve insanları korkutan özelliğiyle bilinir. Geçmişte memurluk yaptığı bilinen Mısto Dayı’nın hayattan çok büyük bir darbe yedikten sonra akıl sağlığını yitirdiği anlatılır.

Şorikli Yaşar 

Ağızdan akan salyaya Malatya’da şorik denir. Lakabından da anlayacağınız sürekli ağzından salya akan Yaşar’ın lakabı da buradan gelir. Toto oynaması ve oynayanlara  danışmanlık yapmasıyla da tanınır. 

Haceli 


Aşağışeher’ diye de anılan Eski Malatya’da yaşayan çizgili zıbınlı, iri gövdeli ve devamlı ayakta bekleyen Haceli, özellikle şoförlerin korkulu rüyasıydı. Haceli konuşmayan, kimseye sataşmayan, kendi halinde bir deliydi. Yere yatınca kendiliğinden kalkamazdı. Şoförler ona yardım etmekten değil, onu ezmekten korkardı. Kamyon, otobüs, traktör şoförleri Aşağışehir’den Haceli’ye para vermeden geçmezdi. Haceli gideli çok oldu ama Malatya’ya “Sende Haceli şansı var” lafını miras bıraktı.

İzzo 

Asıl adı İzzettin olsa da herkes onu İzzo diye tanırdı. Sürekli kutnu kumaştan üç etekli bir elbise giyen ve başındaki karakalpağını hiç çıkarmayan İzzo, sağ omzuna asıp, sol tarafına yönelttiği ve yanından hiç eksik etmediği uzun kayışlı, sarı renkli deri çantasını, kamburluğunun etkisiyle öne sarkmaması için sol kalçasının üzerinde tutarmış. Çantasının içinde neler taşıdığı hep merak konusu olan İzzo’nun en bildik özelliği ise sürekli homurdanmasıydı.

Kaldırımlı Haso 

Sürekli kendi kendine konuşan bahçelerdeki muslukları kıran delileri görünce kaçan Haso, traktör hayranlığıyla da tanınır. Elinde yuvarlak direksiyonu ile traktör sesi çıkararak sürüyormuş gibi oradan oraya koşar.

Onyedili 

Malatya’nın bir diğer meşhur delisi de Onyedili. Elindeki bastonuyla nam salan ve belli saat aralıklarında belli caddelerden geçen Onyedili, genellikle Yeni Camii ve Söğütlü Camii civarlarında dolaşırdı. Zülküf Dayı’yı görenler “Onnnyediliiii” diye bağırmazsa bozulur, bir nefeste ağza alınmayacak küfürleri sıralardı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89