• BIST 8979.75
  • Altın 2278.534
  • Dolar 32.3091
  • Euro 35.0426
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 9 °C

Lübnan'da halkın öfkesi büyüyor

Lübnan'da halkın öfkesi büyüyor
Geçtiğimiz Salı günü Beyrut limanında yaşanan 154 kişinin hayatını kaybettiği ve 5 binden fazla insanın yaralandığı şiddetli patlamanın ardından Lübnanlılar bugün, siyasi otoriteden memnun olmadıklarını dile getirmek adına geniş katılımlı bir gösteri düze

Beyrut'ta meydana gelen patlamanın ardından binlerce kişi sokaklara döküldü. Beyrut'un merkezindeki Şehitler Meydanında toplanan protestocular patlamadan sorumlu tuttukları yöneticiler karşı sloganlar attı. Protestocular, parlamento binasına gireceklerini ve tüm siyasetçileri düşüreceklerini söyledi. Güvenlik güçlerinin parlamento binası yakınındaki kurduğu barikatı aşmaya çalışan protestoculara gaz bombasıyla müdahale edilmesi sonucu bazı protestocuların yaralandığı bildirildi. 

Beyrut’ta yaşanan şiddetli patlama sebebiyle 300 bini aşkın kişi evlerinin harap olmasıyla yerlerinden edildi. Batılı ve Arap ülkeler Lübnan’ı desteklerken, Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle yarın Fransa tarafından Lübnan için video konferans yöntemiyle bağış toplantısı gerçekleşecek.

Bu bağlamda Lübnan Sağlık Bakanlığı, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın üzerinden 4 gün geçmesine rağmen 60’tan fazla kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Lübnan’da 17 Ekim’den bu yana kötü yönetime duyulan memnuniyetsizliğe karşı gösteriler düzenlenirken, çok sayıda eylemci bu gösterilerde hükümeti yolsuzluk yapmakla suçladı. Koronavirüs salgını nedeniyle eylemlerine bir süre ara veren Lübnanlılar, patlamanın ardından sokaklara dökülerek bugün yeniden bir araya geldi.

Vatandaşlar başkent şehir merkezinin yanında bulunan Şehitler Meydanı’ndaki şehit heykelinin üzerine sembolik olarak darağacı asarken, patlamadan sorumlu olanların cezalandırılmasını dile getirdi.

Yeni tip koronavirüs salgının da etkilediği ekonomik krizi çaresizce seyreden Lübnanlılar için Beyrut limanı patlaması büyük bir felaket oldu.

Gösteriler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Beyrut ziyareti sırasında önerdiği ve ülkesi tarafından yarın öğleden sonra Birleşmiş Milletler ile işbirliği içinde geniş uluslararası ve Arap katılımıyla düzenlenecek Lübnan için uluslararası bir destek konferansının arifesinde geliyor.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’in Lübnan’a destek konferansında üye ülkeleri temsil etmek üzere bugün Beyrut'a gelmesi bekleniyor.

Diğer yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Beyrut’a gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında Lübnan’da yardım için hazır olduklarını ifade etti.

 

Şarku’l Avsat

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89