• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Köleliğin nişanesi piramitler de yıkılsın

Köleliğin nişanesi piramitler de yıkılsın
Amerika'da başlayan ve başta Avrupa olmak üzere bir çok ülkeye yayılan ırkçılık karşıtı gösterilerde bir çok anıt ve heykel yıkıldı. Farklı ülkelerinden bir araya gelen aktivistler köle kanlarıyla inşaa edilen Mısır Piramitleri'nin de yıkılmasını istedi.

Köleliğin nişanesi piramitler de yıkılsın

Amerika’da başlayan ve batı ülkelerine yayılan isyan dalgasında birçok anıt - heykel yıkıldı. 

Amerika’da siyahi vatandaş George Floyd’un polis cinayetine kurban gitmesi sonrası başlayan isyanlar Mısır piramitlerini de kapsayan boyuta evrildi.
Sosyal medya üzerinden organize olan farklı ülkelerden aktivistler tıpkı köle ticaretinin mucidi Edward Colston'un heykelinin yıkıldığı gibi yapımında kölelerin zorla çalıştırıldığı gerekçesiyle Mısır Piramitlerinin’de yıkılmasını istedi.

Bu yönde kampanya başlatan aktivistler, Afrika’dan Amerika kıtasına 80 bin köle taşıyan Colston kadar Mısır Firavunlarının da piramitlerin yapımında köle çalıştırdığını iddia ederek benzer şekilde yıkılması gerektiğini savunuyor. 
Piramit tartışması büyüyerek devam ederken konu ile ilgili bir çok Avrupa gazetesinde habere yer verilmesi dikkat çekti. 


Mısır’ı korkuttu


İnşaa süreci ile ilgili tartışmaların sürdüğü piramitlerin yıkılma teklifi Mısır’ı korkuttu.
Mısır eski Antik Eserler Bakanı ve Mısır bilimci Zahi Havas, piramitlerin köleler tarafından zor kullanılarak yapıldığını saçma iddia olarak yorumladı. Zah,i Havas, “Piramitlerin kölelere zorla yaptırıldığı iddiası çok saçma. Çünkü piramitlerin yapımında çalışan işçilerin mezarları da hemen piramitlerin yakınında bulunuyor. Eğer zorla çalıştırılan köleler olsalardı, bu şekilde gömülmezler, piramitlerin yakınında mezarları olmazdı. Bu mezarlar, piramitlerin Yukarı Mısır ve Nil Delta’sındaki büyük ailelerin yanından gelen işçiler tarafından inşa edildiğini ve bu ailelerin işçi ücretlerini ödediğini gösteriyor. Piramitlerin inşa edildiği dönemde kölelerin varlığına ilişkin hiçbir kanıt yok’’ diye konuştu. 
Eski Eserler İskenderiye Ofisi Müdürü Hüseyin Abdulbasir ise, “Piramitleri inşa eden işçilerin mezarları ve Vadi el-Carf papirüsleri, piramitlerin zorla çalıştırma ile inşa edilmediğinin en büyük kanıtıdır” dedi.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0543 861 19 89