• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

İtalya'da 2 bin yıl önce küle dönen kent Pompei'de fast food dükkanlar bulundu

İtalya'da 2 bin yıl önce küle dönen kent Pompei'de fast food dükkanlar bulundu
İtalya Napoli'deki Vezüv Yanardağı'nın külleri altında harabeye dönen kentte yapılan kazılarda fast food dükkanları ortaya çıktı.

Referans Medya

M.S. 79 yılında patlamasıyla küle gömülen kentte, üzeri fresklerle kaplı bir fast-food dükkanının tezgahı bulundu. Pompei kentinde, sokak yemeği kültürünü gözler önüne seren fast-food dükkanı, Batı kültüründe 2 bin yıl önce de aperatif yeme kültürü olduğunu gösterdi.

Latince 'sıcak yemekler tezgahı anlamına gelen' termopolium, arkeolojik kazı alanının Regio V bölgesinde, iki sokağın köşesinde ortaya çıkarıldı.

2 bin yıllık

Tezgahın içinde sıcak yemek servisi için bulunan toprak çömleklerde, yaklaşık 2 bin yıllık yemek kalıntıları çıkarıldı. Arkeologlar, çömleklerde ördek kemiklerinin yanı sıra domuz, keçi, balık ve salyangoz kalıntıları bulduklarını anlattı.

Alanda yahni ve çorba pişirmek için kullanılan seramik kapların yanı sıra şarap şişeleri ve amforalar da bulundu.

7804ca57-71e4-411e-b117-13462f06bc55.jpg

İki kişinin kalıntıları bulundu

Pompeii arkeolojik parkının direktörü Massimo Ossana, "Bu sıradışı bir buluntu. Bütün bir termopolium'da ilk kez kazı yapıyoruz" dedi. Ossana, alanda en az iki kişinin kalıntılarını da bulduklarını söyleyerek, "Tezgah aceleyle kapatılmış ve sahipleri tarafından terk edilmiş görünüyor. Fakat bir kişinin, belki de oradaki en yaşlı erkeğin, geride kalıp patlamanın ilk aşamasında ölmüş olması muhtemel" diye konuştu.

Renkli freskler 

Tezgahın renkli fresklerle süslü dış cephesinde, tavuk ve ördek gibi hayvanların betimlemeleri yer alıyor. Uzmanlar bu çizimlerin, dükkanda satılan yemeklerde kullanılan bazı malzemeleri betimlediğini söylüyor. 

Pompei'deki kazılarda çalışan antropologlardan Valeria Amoretti, "İlk analizlerimiz, tezganın ön cephesindeki çizimlerin en azından kısmen, orada satılan yiyecek ve içecekleri gösterdiği yönünde" dedi

Kentte çok çeşitli hayvanların yendiğini söyleyen Amoretti, dükkandaki konteynerlerde domuz, balık, salyangoz ve dana eti kalıntıları bulunduğunu anlattı.

e50acf81-2603-4c37-bde4-8afd7eaa2f6d.jpg

Nüfusunun 13 bin olduğu tahmin ediliyor 

Napoli'nin 23 kilometre güneydoğusunda bulunan Pompeii'de, kenti yok eden volkanik patlama sırasında yaklaşık 13 bin kişinin yaşadığı sanılıyor. Bugüne dek yapılan kazılarda kentin üçte ikisi ortaya çıkarıldı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89