• BIST 8792.48
  • Altın 2238.284
  • Dolar 32.3368
  • Euro 35.0772
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

İsrailli yetkili: İranlı Fahrizade'yi öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli

İsrailli yetkili: İranlı Fahrizade'yi öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli
İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'nin suikastine ilişkin üst düzey bir İsrailli yetkili, "İran'ın nükleer silah programının babasının ölümü için dünyanın bize teşekkür etmesi gerekiyor" dedi.

Fahrizade'nin takip edilmesinden sorumlu bir İsrailli yetkili New York Times'a verdiği demeçte, "İsrail ihtiyaç olduğu üzere İran'ın nükleer programına karşı harekete geçmeye devam edecek. İran'ın baş nükleer bilimcisini öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli" diye konuştu.

Tahran suikastten İsraili sorumlu tutuyor, fakat Tel Aviv'den bunu doğrulayan ya da yalanlayan resmi bir açıklama gelmedi.

 

Eski CIA yetkilisi: İsrail, Azerbaycan'da operasyon üsleri kurdu


İran'da düzenlenen suikastın "eşi benzeri görülmemiş bir operasyon" olduğunu vurgulayan eski CIA yetkilisi Bruce Riedel ise, "İranlıların etkin şekilde mücadele edebildiğine dair bir işaret yok" dedi.

Brookings Enstitüsü'nde Ortadoğu uzamanı olan Riedel, "İsrail istihbarat servislerinin kaynaklarının büyük bölümünü İran araştırmalarına aktarıldığını, operasyonun başarısının arkasında da bunun yattığını" söyledi.

Ayrıca Riedel, İsrail'in İran'a daha kolay ulaşmak için Azerbaycan'da operasyon üsleri kurduğunu öne sürdü.

"İsrail, İran'da hala aktif"


Eski Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Alayi ise, "Dr. Muhsin Fahrizade'nin İsrail tarafından öldürülmesi, İsrail casusluk örgütünün ve operasyonlarının İran'da hala aktif olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Fahrizade suikastının İranlı nükleer bilimcilere yönelik yedinci suikast olduğunu hatırlatan Alayi, İsrail'in on yılı aşkın süredir düzenli olarak İran içinde bilim adamlarının öldürülmesi gibi çeşitli operasyonlar gerçekleştirdiğini dile getirdi.

İran'ın güvenlik aygıtının yapısında ve mekanizmalarında ciddi bir zafiyet olduğunu kaydeden Alayi, "Fahrizade'ye yapılan suikastın yöntemi İsrail'in İran'daki operasyonel yapısının çok donanımlı, gelişmiş olduğunu ve kesin bilgilere dayandığını gösteriyor." dedi.


Ne olmuştu?


İran'ın nükleer programının kilit isimlerinden Muhsin Fahrizade, cuma günü Tahran'ın Abserd ilçesinde bir grup silahlı saldırgan tarafından aracına düzenlenen silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetmişti.

Olaydan kısa süre sonra birbiri ardına açıklama yapan İranlı yetkililer, suikasttan İsrail'i sorumlu tuttu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, olayla ilgili yaptığı ilk açıklamada, “Size Orta Doğu’da bir hareketlenme olduğunu söylemek istiyorum. Gergin günler bizi bekliyor.” demekle yetindi.

Netanyahu, Fahrizade'yi hedef göstermişti


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaklaşık 2 yıl önce İran nükleer arşivini ifşa ederek Fahrizade'yi hedef göstermişti.

Netanyahu, Nisan 2018’de İsrail istihbarat servisi Mossad’ın, İran nükleer çalışmalarından ele geçirildiğini iddia ettiği çok sayıda belgeyi kamuoyuyla paylaşmıştı. Bu toplantıda Netanyahu, Fahrizade’nin Amad isimli bir projenin başında olduğunu ileri sürmüş ve "Bu ismi unutmayın" ifadesini kullanmıştı.

 

Euronews

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89