• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

İran'da Cumhurbaşkanı belli oldu: Hamanei'nin belirlediği İbrahim Reisi seçildi

İran'da Cumhurbaşkanı belli oldu: Hamanei'nin belirlediği İbrahim Reisi seçildi
Son dakika haberine göre İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi kazandı.

Tahrandan gelen son dakika haberine göre İran'da gerçekleştirilen seçimler sonuçlandı. Sandıkların kapanmasının ardından yapılan ve ilk resmi sayım sonuçlarına göre, ülkenin 8'inci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi oldu.

Muhafazakar aday Reisi, 28 milyon 600 bin oydan 17 milyon 800 binini alarak seçimi kazandı.

 

RIZAİ'DEN TEBRİK

Reformist aday eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, muhafazakar adaylar eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai ile Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi de yaptıkları açıklamalarla Reisi'yi tebrik etti.

RUHANİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, halkın seçtiği cumhurbaşkanının belli olduğunu belirterek 45 gün sonra görevi kendisine devredeceğini açıkladı.

İRAN'DA SEÇİM SİSTEMİ

İran'da Cumhurbaşkanı 4 yıl süreyle görev yapıyor ve bir kimse en fazla 2 defa üst üste bu makama seçilebiliyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu nedenle aday olamadı.

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve kazanan ülkenin 8'inci Cumhurbaşkanı olacak.

Ruhani'nin kazandığı 2017'deki 12. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde katılım yüzde 73, geçen yıl yapılan 11. Dönem Meclis Seçimlerine ise yüzde 42,57 olarak gerçekleşmişti.

İBRAHİM REİSİ KİMDİR?

Ülkenin 8'inci Cumhurbaşkanı olarak seçilen 60 yaşındaki İbrahim Reisi, aşırı muhafazakar bir çizgide ve İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'ye yakınlığıyla biliniyor.

Reisi daha önce Hamaney'nin desteğiyle birçok hassas göreve getirilmişti. Bu görevlerin sonuncusu Mart 2019'da üstlendiği Yargı Ergi Başkanlığıydı.

1990-1995 arasında Tahran Cumhuriyet Başsavcılığı görevini yürüten Reisi, 2017'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini rakibi Hasan Ruhani karşısında kaybetmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89