• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

İnternet ağları mahrem bilgi deposuna dönüştü: Facebook yüzde 70'le ilk sırada

İnternet ağları mahrem bilgi deposuna dönüştü: Facebook yüzde 70'le ilk sırada
İnternet ortamında faydalanılan ağlar kullanıcılarına ait bilgileri topluyor.

Referans Medya

WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesi ile başlayan tartışma devam ediyor. ABD merkezli dijital güvenlik teknolojisi platformu Clario.co, bu alanda faaliyet yürüten şirket ve uygulamaların topladığı kullanıcı bilgilerine dair ayrıntılı bir grafik yayınladı. Clario.co, bu sonuçları elde etme aşamasında farklı sektörlerden 47 uygulamayı ve bu uygulamaların gizlilik sözleşmelerinde istedikleri izinleri inceledi.

Tüm mahrem bilgiler depo ediliyor

Clario.co güvenlik teknolojileri şirketi tarafından hazırlanan grafikte kullanıcıların, ''e-posta, isim, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, medeni hal, ırk, dini inanış, yaşanan yer, ev adresi, çalışma durumu, iş unvanı, evcil hayvan sahipliği, telefon numarası, sabit telefon numarası, telefonun modeli, hobiler, ilgi alanları, boy, kilo, akraba, anne kızlık soyadı, mevcut işverenler, geçmiş işverenler, banka hesap bilgileri, maaş, sosyal profil (arkadaşlar, hobiler, ilgi alanları), doğduğu ülke, alerjiler ve sağlık bilgilerinin hangi uygulamalar toplandığı bilgisi yer alıyor.

Facebook ilk sırada

Yayınlanan grafikte Facebook veri toplama açısından 70,59 ile yüzde ilk sırada yer alıyor. Facebook, kullanıcılarının sadece boy, kilo, anne kızlık soyadı, banka hesap bilgileri, maaş, doğulan ülke, alerjiler ve sağlık bilgileri ile ilgilenmiyor.

Facebook bünyesinde faaliyet yürüten Instagram ise yüzde 58,82'lik oranla veri biriktiren uygulamalar arasında ikinci sırada. Instagram,  boy ve kilo bilgilerini toplarken cinsel yönelim, medeni hal, ırk, dini inanış, sabit telefon hattı ve akraba bilgilerine ilgisiz. 

Listenin üçüncü sırasında Tinder var. Bir diğer yaygın platform Twitter ise 28 sırada yer alıyor.

WhatsApp yüzde 11, 76 ile alt sıralarda

Son dönem zorunlu kıldığı yeni gizlilik sözleşmesi ile tartışmaların odağı olan WhatsApp uygulaması yayınlanan grafikte yüzde 11,76 ile 45. sırada yer alıyor. WhatsApp'ın kullanıcıların isim, yaş, telefon numarası ve telefon bilgilerini topluyor.

Sosyal medya platformları ön planda

Kullanıcılara ait mahrem bilgiler en fazla sosyal medya platformları tarafından biriktiriliyor. Güvenlik şirketinin listedeki şirketlerin yüzde 93'ü gelecekte kullanıcılarla temasa geçmek için için e-posta adreslerini kaydediyor. Bu firmaların yüzde 18'i kullanıcıların kaç kilo olduğunu biliyor.

170535314-cd4d84a02d.png

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89