• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

İlker Başbuğ ve Can Ataklı'dan eşzamanlı darbe yorumu

İlker Başbuğ ve Can Ataklı'dan eşzamanlı darbe yorumu
Tele 1 Yorumcusu Can Ataklı'nın darbe açıklamasının hemen ardından benzer bir yorumda İlker Başbuğ'dan geldi.

Referans Medya

Can Ataklı'nın sabah saatlerinde gündeme düşen darbe ile ilgili açıklamalarından kısa süre sonra eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Cumhuriyet gazetesinde benzer içerikli röportajı yayınlandı.

Can Ataklı TSK darbe kabiliyetini kaybetti dedi

Gazeteci Can Ataklı, Erdoğan'ın iktidardan gitmesine dönük yaptığı konuşmada “Darbe ihtimalini en az görenlerdenim. Darbe, hem de bugünün koşullarında darbe yapabilecek kabiliyet yok. Bana göre darbe yapmak çok zor'' dedi. Ataklı, ''Recep Tayyip Erdoğan ancak büyük çaplı felaketler ve oluşacak halk nefreti ile yönetimden uzaklaşır'' diye konuştu.

Başbuğ mesajını Menderes üzerinden verdi

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda, "Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir'de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi" sözlerini kullandı. Bu sözler siyaset çevrelerinde darbe iması olarak yorumlandı.

Başbuğ, Cumhuriyet gazetesi muhabirinin 'Menderes'in 25 Mayıs 1960 tarihli Eskişehir'deki konuşmasını hatırlatarak sorduğu soruyu şu sözlerle yanıtladı:

Erken seçim kararı alınsa darbe olmazdı

'23 Mayıs 1960 günü DP Genel İdare Kurulu toplantısında Sıtkı Yırcalı, “Derhal seçimleri yapacağımızı açıklayayım” deyince, Adnan Menderes'in cevabı “derhal” olmuştu. Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir'de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi. Çünkü erken seçim kararı almış bir hükümete karşı bir askeri darbenin gerçekleştirilmesi, açıkça milletin siyasi iradesine de vurulacak bir darbe olurdu.

Risk devam ediyor

Ak Parti Gaziantep eski Milletvekili ve Gazeteci Şamil Tayyar, Başbuğ'un açıklamalarına tepki gösteren isimlerden biri oldu.

Tayyar, Twitter'den yaptığı yorumda, ''Kaldı ki Menderes, o mitingde erken seçim kararını açıkladı. Kabloları kesip halkın duymasını engellediler, tarihi öne çekip erken darbe yaptılar. Maalesef Menderes ise darbe ihbarlarına hiç itibar etmedi. Bu coğrafyada bu risk her daim vardır, her daim tedbirli olmak gerek'' diye yazdı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89