• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İkinci el araç fiyatlarını kimler nasıl yükseltiyor ?

İkinci el araç fiyatlarını kimler nasıl yükseltiyor ?
İkinci el araçlarda anormal düzeyde artan fiyatların arkasında mafya taktiği ile yürütülen uygulamalar olduğu ortaya çıktı. Daha çok internet ortamında belirlenen piyasa dengesi, fırsatçıların basit yönlendirme ve manipülasyonlarından etkilenebiliyor.

Sokağa çıkma başta olmak üzere yasakların hafiflemesiyle birlikte rekor artış kaydeden ikinci el araç piyasasında tam anlamıyla kaos hakim. Anormal fiyat artışlarının arka planında yatan nedenleri araştıran Yeni Şafak Gazetesinden Kenan Biter, fiyatların seyrini etkileyen sebepleri haberleştirdi. 

 

Opsiyonlanmıştır yalanı

 

İnternette etkin siteler üzerinden anormal fiyatlarla satışa konan araçlara kısa süreli bir beklemenin ardından 'opsiyonlandı' ifadesi yazılıyor. Bu yöntemle piyasanın yüksek rakamları kanıksaması ve yeni fiyat dengesi oluşturuluyor. Bu manipülasyonun nasıl gerçekleştiğini anlatan bir araç sahibi kendi sattığı aracının 10 gün sonra 17 bin TL fazla bir fiyata 'opsiyonlandı' yazılarak sitede tutulduğunu gördüğünü belirtiyor. İnternet satış sitelerinden biri üzerinden yapılan araştırmada 5 bin 500’den fazla bu şekilde ilan bulunduğu tespit edildi. 

 

Toplu taşım endişesinden araç alıyorlar

 

Salgın nedeniyle toplu taşıma kullanmak istemeyen ve araç sahibi olmak için harekete geçen kişilerin piyasa da yaşanan arz-talep dengesini etkilediği kaydediliyor. Fiyatların artmasında etkin olan bir diğer olay ise virüs önlemleri nedeniyle otomobil üretiminin durması ve sıfır araç tedarikinde yaşanan aksaklıklar olarak gösterilmekte. Haziran ayı başında açıklanan düşük faizli kredi paketleri ikinci el araç satışını etkileyen bir diğer faktör. 

 

Satış sitelerine takip ve inceleme getirilmesi talebi

 

İkinci el araç satışında Türkiye'nin en fazla ilanına sahip internet mecrasında satılan araçlardan 5 bin 500'üne opsiyonlandı ibaresi eklendiği ancak kısa süre sonra aynı araçların yeniden satışa çıkarıldığı belirlendi. Uzmanlar ilkel piyasa şartlarının önüne geçilmesi açısından sanal satış mecralarının denetlenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Maliye Bakanlığı'nın noterlerle entegre olup bu tarz alım satım yapan kişileri tespitini yaparak ceza uygulanmasını istiyor. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, internet üzerinden yapılan satışlara dikkat çekerek araç alacak vatandaşlara uyarıların dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Maliye Bakanlığı'nın noterlerle entegre olup bu tarz alım satım yapan kişileri tespitini yaparak ceza uygulanmasını istiyor.

İnternet üzerinden dolandırıyorlar

(MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, art niyetli insanların internette satışa koyduğu araçlara piyasanın altında rakamlar yazdığını ve hesaplı gördüğü için aracı almak isteyenlerden kapora alarak dolandırıcılık yaptıkları uyarısında bulundu. Erkoç, " İstanbul’dan verilen bir ilan için vatandaşlarımız Ankara’dan alıcı oluyor. Dolandırıcılar, kaparo gönderirseniz bu aracı satmayız diyor. Vatandaş kaparosunu gönderip aracı almaya gidiyor, ortada araç da yok muhatap da… Ne yazık ki caydırıcı bir ceza da yok. O yüzden vatandaşlarımız araç alışverişlerini muhakkak kurumsal yerlerden yapmalı. İnternet sitelerinde ne olduğu belli olmayan kişilerin verdiği ilanlara itibar etmesinler. Satın almak istedikleri aracı muhakkak görsünler" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89