• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C

İdlib'te M-4 belirsizliği

İdlib'te M-4 belirsizliği
Ankara'da Türk ve Rus heyetleri arasında devam eden görüşme trafiğinin en önemli gündem maddelerinden birisi olan M-4 Karayolu konusunda belirsizlik sürüyor. Muhalifler M-4 hattının tamamen teslimini intihar olarak değerlendiriyor.

M- 4 belirsizliği

Haber: Referans Medya (Özel Haber)

Moskova görüşmesi ve ardından ilan edilen ateşkes sonrası Türk ve Rus heyetleri arasında ki görüşmeler sürüyor. Soçi mutabakat metninin 8. Maddesinde yer alan M-4 ve M-5 karayolunun durumu halen belirsizliğini koruyor. Soçi’de ‘en geç 2018 sonunda trafiğe açılacak’ denilen M-4 ve M-5 son diplomasi trafiğinin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

M-4 ‘ün Kuzey ve Güney koridorunda önemli yerleşkeler

Halep-Şam karayolu olan M-5 sahada değişen son askeri denkleme paralel olarak rejim ve müttefiklerinin kontrolüne geçti. Halep-Lazkiye ulaşım yolu olan M-4’te ise halen bir çok nokta da muhalif gruplar varlığını sürdürüyor. Moskova kararına göre, M-4’ün 6 kilometrelik güney ve kuzey aksı silahtan ve silahlı unsurlardan arındırılarak Rusya ve TSK kontrolüne geçecek.

Güneyde, Deyr Sünbül, Eriha, Kensafra, Mozra, el-Bara, Şinan, el-Ziyara ve Kibeyne Rusya’nın bu protokol çerçevesinde kontrol alanına dahil olacak. İdlib’in en büyük ikinci ilçesi olan Cisr el Şugur ise M-4 ün tam ortasından geçtiği bir diğer önemli yerleşim birimi ve bu ilçe ile ilgili durum belirsizliğini koruyor.

Çekilmek İntihar Olur

M4’ün kuzeyinde ve Türkiye’nin denetiminde kalacak olan önemli beldeler ise Afes, Neyrab, Sermin, Mastuma, Curin, Bedama, Hırbet Coz gibi beldeler olacak. Suriyeli muhalif gruplar Eriha, Cisr el-Şugur, Kensafra, Kibeyne gibi önemli yerleşkelerden çekilerek Ruslara devredilmesinin Esed’e bırakılması anlamına geleceğini ve bunun intihar olacağını belirtiyorlar. Esed karşıtı muhalif blok, bölgenin boşaltılmasının yeni bir göç akınını tetikleyeceğini bu durumun benzerinin Guta, Dera, Kuneytra koridorunda çok açık olduğunu deklare ederek bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyorlar.

 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89