• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

İdlib'te ateşkes tehlikede

İdlib'te ateşkes tehlikede
Putin ve Erdoğan'ın Moskova görüşmesinde ilan edilen İdlib ateşkesi tehlikede. Muhalifler M-4 karayolunun bir bölümünü tahrip ederek yolu ulaşıma kapattı.Kremlin'den yapılan açıklamada 'İdlib yeniden çatışma ortamına sürükleniyor' denildi.

Haber: Referans Medya

Esed’in kontrolü 2013 yılında kaybettiği Halep-Lazkiye karayolunun (M-4) Rusya ve Türkiye arasında varılan mutabakatla yeniden açılması karara bağlandı. Rus ve Türk askeri konvoylarının 15 Mart günü İdlib’e bağlı Serakıb-Turunba köyünden başlayıp Ayn el Havra’da sonlandırılması planlanan ilk devriye yol boyu süren Rusya aleyhtarı gösteriler nedeniyle yarım kaldı. Rus Dış İleri Bakanlığı bölgede durumun yeniden çatışma boyutuna evrildiğini duyurdu.

Suriyeli sivil muhaliflerin M-4 aksında gösterileri aralıksız devam ediyor. Esed rejimine verdiği yoğun destek ve bölgede yaşanan kayıplardan Rusya’yı sorumlu tutan muhalifler kontrol alanlarında Rus bayrağı görmek istemediklerini deklare etti.  Gösterilerin sürdüğü bölge de Neyrab-Eriha güzergahında yolun bir bölümü tamamıyle kullanılamaz hale getirildi.

Rusya’dan operasyon sinyali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin’in 5 Mart tarihli Moskova görüşmesinde, İdlib’te gerginliğin düşürülmesi amacıyla ateşkesi başlaması, müşterek devriyelerin icrası ve ortak koordinasyon merkezlerinin faaliyete geçmesi yönünde anlaşmaya varıldı. Sahada yaşanan Rusya aleyhtarı gösteriler ve M-4 güzergahında devam eden hareketlilik sonrası Putin yönetimi, ‘terörist grupların devam eden provokasyonları sebebiyle İdlib’te durum yeniden çatışma ortamına evriliyor’ açıklaması yaptı. Dış İşleri Bakanlığı’ndan gelen açıklama da İdlib’te bulunan silahlı gruplar ateşkesi yeniden toparlanmak ve silah gücünü artırmak için kullanıyor. Rejim güçlerine ait mevzilere operasyonlar düzenliyorlar’ denildi.

Aynı gerekçe yinelendi

Kremlin yönetimi, Halep, Haseke, Dera, Kuneytra, Hama, Şam, Guta, Türkmendağı, Tel Rıfat ve Humus gibi tüm cephelerde gerçekleştirdiği bombardımanlarda önce DEAŞ sonrasında ise El Kaide mazeretini ileri sürdü. İdlib’te ilan edilen ateşkes sonrası Rus Dış İşleri kanadından yapılan açıklama da ‘İdlib’te tansiyonu yükselten grupların Huras ed Din ve Heyeti Tahrir el Şam olduğu ve bu grupların İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde toplandığı’ belirtildi. Türkiye, İran ve Rusya’nın garantörlüğünde 5 Mayıs tarihinde ilan edilen 4 Gerginliği Azaltma bölgesinden 3’ü Rusya’nın olağanüstü bombardımanları sonrası Esed rejimi tarafından ele geçirildi. Hama-Halep-İdlib-Lazkiye-Guta-Kuneytra-Humus sınırları dahilinde yer alan ve 50 bin kilometrekareyi aşan Gerginliği Azaltma Bölgeleri yine aynı bahanelerle ihlal edilmişti.

İdlib’te DEAŞ var

Rus Dışişleri beyanında ‘Huras ed Din ve Heyeti Tahriri el Şam’ın Rus ve Türk ateşkes anlaşmasını tanımadığı’ vurgusu yapıldı ve ‘DEAŞ’ın eski unsurlarının İdlib’te konuşlu gruplara katıldığı’ iddiasına yer verildi. Kremlin açıklamasında ayrıca, şiddet ve terör yolunu izleyen insanların uyruğu ne olursa olsun işledikleri suçlardan yargılanmaları gerekir. Bu konuda iki seçenek var. Silahlı direnişe devam etmeleri durumunda ya ortadan kaldırmak ya da hukuka uygun şekilde yargılamak. Yargılamaların yapılması Rusya dışında ki meslektaşlarımızla olan temaslarımızda diplomatik çabalarımızın ana odağını oluşturuyor’ sözleri kullanıldı.
 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89