• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Hafter'in TSK korkusu

Hafter'in TSK korkusu
Libya Ulusal Ordusu: Türk askerinin çıkması şartıyla ateşkese hazırız

Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) Türkiye destekli güçlerin Libya’dan çıkması şartıyla, Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ateşkes imzalamaya hazır olduğu bildirildi.

LUO sözcüsü Ahmed el-Mismari, dün Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlediği basın toplantısında: “Ateşkes yapmaya hazırız, ancak Türk askerleri ve Ankara’nın Libya’ya getirdiği savaşçıların ülkeden çıkması şartını koşuyoruz’’ dedi.

Geçtiğimiz Kasım ayından itibaren Türk askeri uzmanları Libya’ya gitmeye başladı. Türk askerinin Libya’da bulunması, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile UMH Başkanı Fayiz es-Serrac arasında imzalanan iki anlaşmaya dayanıyor. Anlaşmalardan biri deniz sınırlarının tahdidi ile ilgili iken, ikinci anlaşma; Türkiye’nin Libya hükümetine askeri destek vermesini içeriyor.

Sözcü Mismari Türkiye’nin Libya’daki toplam askeri personel sayısının bini aştığını iddia ederek şunları söyledi: “Libya’daki Türkiye askerleri binden daha fazla, bir kısmı subay bir kısmı uzman bir kısmı da er. Her türlü silahı kullanabiliyorlar. Bu verdiğim sayılar dakik değildir, belki daha fazladırlar.’’

Türkiye’nin Suriye muhalefetinden ‘paralı savaşçıları’ Libya’ya getirdiğini ve 12 Ocak’ta yapılan ateşkesin bu savaşçılar tarafından ihlal edildiğini ileri süren Mismari şu ifadeleri kullandı: ‘’Türkiye en az iki bin paralı askeri Libya’ya uçaklarla taşıdı. Daha önce yapılan ateşkes UMH ve desteklediği milis güçler tarafından defalarca ihlal edildi, en son Türk askerlerinin de bulunduğu Maitika üssünü doğrudan hedef aldık, buradaki hava savunma sistemini ve birçok askeri teçhizatı imha ettik.’’

Libya’ya 2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana kargaşa hakim. Fayiz es-Serrac liderliğindeki UMH ile Halife Hafter liderliğindeki LUO arasında uzun süredir çatışmalar yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame bu ayın başında, sağlık sorunları nedeniyle istifa ettiğini açıklamıştı.

Afrika Birliği’nden Perşembe günü yapılan açıklamada, Addis Ababa’nın önümüzdeki Temmuz ayında Libya krizinin sonlandırılması ve savaşın sonlandırılması amacıyla düzenlenecek Ulusal Uzlaşı Konferansı’na ev sahipliği yapacağını duyurdu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89