• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Güneş'te patlama: Dünyada dijital sistem felç olabilir

Güneş'te patlama: Dünyada dijital sistem felç olabilir
Uzay bilimi uzmanları, Güneş sisteminde gözlemlenen Mars büyüklüğündeki patlamanın yakın dönemde dünyayı etkileyeceğini açıkladı.

Referans Medya

Güneş’te yaşanan patlama ve sonrasında oluşan lekeye dikkat çeken bilim adamları dev lekenin Dünya’ya doğru döndüğü uyarısında bulundu. Nasa, AR2770 adı verilen uzay lekesinin her geçen gün büyüdüğünü ve önümüzdeki gün ve saatlerde Dünya geneli radyo iletimi, GPS ve elektromanyetik sistemlerin durabileceğini belirtti. 
    
Tesisler devre dışı kalabilir


NTV haberine göre, Güneşte ortaya çıkan leke 11 yıllık yeni elektromanyetik aktivite dönemi olan Solar Cycle 25'in bir parçası ve sistemde patlamalar yaşanmaya devam ediyor. AR2770'in halehazırda çok büyük patlamalar üretmemiş olmasına rağmen Dünya’daki elektromanyetik operayonları ve tesisleri devre dışı bırakabileceği uyarısı yapıldı. Bu yönde hazırlanan raporlar, AR2770'in, Dünya atmosferine küçük iyonlaşma dalgaları gönderdiği ve lekenin alanının büyümesi nedeniyle daha yoğun Güneş patlamaları üretebilme ihtimali bulunduğu yönünde.

Güneşte ortaya çıkan leke ABD’nin Florida eyaletinde gözlem yapan amatör gökbilimci Martin Wise tarafından tespit edildi. Bir çok merkezi harekete geçiren olayın Wise tarafından elde edilen görüntüler olduğu kaydediliyor. 

Tüm sistemi felç edebilme potansiyeline sahip


NASA, Güneş patlamalarının, güneş lekelerinin yakınında manyetik alan hatlarının dolaşması, kesilmesi veya yeniden düzenlenmesinden kaynaklanan ani bir enerji boşaltımının gerçekleştiğini belirtiyor. Patlama sonrası Güneş'ten gelen bu yüksek enerjili parçacıklar Dünya'nın atmosferine girdiğinde manyetik kutup noktaları üzerinde aurora adı verilen ışık olayları gerçekleşiyor.  Bu esnada radyo iletiminde aksaklıklar, uyduların elektronik devrelerinde hasar, elektrik iletim hatlarında bozulmalar ve kimi zaman şehir elektriğinde kayıplar yaşanabilmekte. Bu patlamaların aynı zamanda yörüngede bulunan uydular ve astronotlar içinde ciddi riskler barındırdığı bilgisi paylaşıldı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89