• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Fatih Altaylı: İsrail de camileri kapatabilir

Fatih Altaylı: İsrail de camileri kapatabilir
Habertürk Yazarı Fatih Altaylı, “Kılıç Hakkı” ifadesinden rahatsız oldu. Murat Bardakçı'nın bu minvalde yazdığı köşe yazılarına cevap veren Altaylı, "İsrail’in de aynı gerekçe ile Müslüman ibadethanelerini kapatmaya kalkışabilir" dedi.

Habertürk yazarı Altaylı, “Kılıç Hakkı” söyleminden vazgeçilmesini istedi.

Tarihçi Murat Bardakçı, Ayasofya’nın “kılıç hakkı” olduğu için tüm tasarruf hakkının Türkiye’de olduğuna dair çok sayıda makale yazdı. İkiside Habertürk dijital platformu yazarı olan Altaylı ve Bardakçı Habertürk Tv'dede birlikte proğram yaptı.

Fatih Altaylı köşesinde Bardakçı'nın “Kılıç Hakkı” söylemini şu ifadelerle eleştirdi:

"Murat Bardakçı dostum, Ayasofya ile ilgili uzun müddettir yazdığı tüm yazılarda “kılıç hakkı” meselesini öne çıkarır. Haklıdır da. Ayasofya, Türkiye’nin toprakları içindedir, bize Osmanlı’dan kalmıştır ve Osmanlı tarafından camiye çevrilmiş, 481 yıl cami olarak hizmet etmiştir. Kiliseden çevrilmiş de olsa, İstanbul’daki en eski İslam mabedidir.

Ancak yine de “kılıç hakkı” söylemine fazlaca sarılmamak gerekir. Çünkü yarın öbür gün İsrail devleti de aynı gerekçe ile ülke toprakları içinde bulunan tüm Müslüman ibadethanelerini “Biz buraları savaşarak aldık. Bu da bizim kılıç hakkımız” diyerek kapatmaya kalkışabilir. O yüzden kılıç hakkı demektense, “Burası zaten 481 sene cami idi kardeşim” demek daha doğru bir gerekçe olabilir.

“Ama orijinali kiliseydi” diyenlere de Kurtuba Camii’nin İspanyollarca katedrale çevrilmesini örnek gösterebiliriz. Ayasofya’dan yaklaşık 150 yıl sonra inşa edilmiş olan bu camii de yapımından 500 yıl sonra Endülüs Emevi Devleti’ni yıkan İspanyollar tarafından katedrale çevrilmişti."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89