• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Erkek ölüm oranı 2 kat daha yüksek

Erkek ölüm oranı 2 kat daha yüksek
Çin'den tüm dünyaya yayılan ve 1 milyondan fazla insanın pençesine düştüğü Korona virüsü, 50 bini aşkın kişinin ölümüne yol açtı.

University College London'da görevli Prof. Dr. Sarah Hawkes, korona virüsünün kadın ve erkekler arasındaki ölüm oranlarını baz alan araştırma sonuçlarını yayınladı. 

Gelinen nokta itibari ile dünyanın her yerinde görülen vakalarda erkek ölüm oranının kadınlara kıyasla çok daha yüksek çıktığı resmi verilerle doğrulandı.

 Araştırma sonuçlarına  göre İtalya'da hayatını kaybeden hastaların yüzde 71'i erkek. İspanya'da ise yaşamını yitiren erkek sayısının kadınların iki katı olduğu belirtildi.


Sigara önemli faktör

Prof. Dr. Sarah  Hawkes'ın incelemelerine göre yüksek erkek ölüm  nedenlerinin başında sigara tüketimi geliyor. Sigara tiryakiliği istatistiğinde Çinli erkeklerde sigara kullanımının yüzde 50, kadınlarda ise yalnızca yüzde 2 olduğu tespit edildi.
Sigara kullanımının akciğer sağlığında fark oluşturduğu ve erkeklerin bu nedenle semptomları daha ağır yaşadığı düşünülüyor. Sigara kullananların diğer insanlara göre daha fazla dudaklarına dokunduğu, bunun da virüsün bulaşma aşamasında önemli bir etken olduğu zikredilen diğer önemli  unsurlar arasında yer alıyor.

Erkekler daha az el yıkıyor

Hawkes, sigaranın yanı sıra davranış biçimlerinin de fark oluşturduğu kaydını düşüyor. Birçok çalışma, erkeklerin kadınlara oranla daha az ellerini yıkadığını, daha az sabun kullandığını ve daha az sağlık yardımı aldığını gösteriyor. Bunlar hesaba katıldığında risk faktörü de doğal olarak artıyor.

Hormanların rolü büyük

Hawkes'in yürüttüğü çalışmalar, erkeklerin ‘Hepatit C' ve ‘HIV'e karşı bağışıklık sistemlerin daha zayıf olduğu yönünde sonuçlar ortaya koyuyor. Fareler üzerindeki yapılan  deneylerin corona virüsü için de geçerliliğini koruduğu belirtilmekte.

Hawkes'e göre hormonların da rölü oldukça büyük. Östrojenin, bağışıklık hücrelerinin enfeksiyonlara karşı direncini yükselttiğini belirten Doktor Hawkes, “Hastalardan alınan örneklerin incelemeleri arttıkça gelecekte bu durumla ilgili daha kesin sonuçlara ulaşabileceğiz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89