• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Endonezya’da yanardağ ateş püskürdü

Endonezya’da yanardağ ateş püskürdü
Endonezya'ya bağlı Sumatra adası yakınlarında bulunan Krakatau adasında bulunan ve aynı adla anılan yanardağda volkanik patlama meydana geldi.

Referans Medya  / Merve Savaş 

Yetkililer, patlama sonrası kraterden yükselen duman ve kül bulutunun 47 bin fite kadar yükseldiğini ve dağ çevresinde lav çeşmelerinin oluştuğu bilgisini verdi. Uzmanlar, yanardağda yaşanan hareketliliği kül ve dumandan oluşan bulut örtüsü ve açık deniz faktöründen dolayı anlamakta güçlük yaşandığını belirtti.    


Lav püskürttü


Endonezya’da bulunan Anak Krakatau yanardağında meydana gelen magmatik patlama uydu görüntülerine yansıdı. Karakatau volkan adasında faaliyet yürüten gözlem evinden edinilen görüntü ve raporlara göre dev magmatik patlamalarda raporlarına göre, havada bir kaç kilometreye ulaşan kül bulutu ve 15 kilometreye varan yükseklikte duman görüntülendi. Volkanik patlama nedeniyle termal sıcaklık seviyesi oldukça maksimum düzeyde ölçüldü. Hem Krakatau Adası hem de sahilden (40 km uzaklıkta) kurulu web kameraları aracılığı ile volkandan çıkan güçlü lav çeşmeleri net olarak görüntülendi. 


Tsunamiye etkisine yakın


Krakatu yanardağında yaşanan son hareketlilik, 22 Aralık 2018'deki kısmi çöküşünü takiben, Sumatra ve Java adalarının batı kıyısında yüzlerce insanı öldüren ölümcül tsunamiyi tetikleyen şiddetli freatomagmatik aktiviteden bu yana en güçlü patlama aşaması olarak kaydedildi. Gözlem Merkezi, krater zirvesinin 2018 patlamasından sonra 110 metre (360 feet) yüksek olduğunu ve iki ay önce 338 metre (1.108 fit) olduğunu söyledi. Bu patlamadan sonra bilim adamları, volkan adasının patlama öncesi boyutunun yaklaşık dörtte birine indiğini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89