• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Doğu Türkistanlı nine: Ailemden 35 kişi kayıp

Doğu Türkistanlı nine: Ailemden 35 kişi kayıp
Doğu Türkistanlı 90 yaşındaki Halime Han nine Kaşgar'da yaşayan ailesinin 35 ferdinden haber alamadığını söyledi.

Kısa süreliğine geldiği Kırgızistan'dan Kaşgar'a geri dönemediğini belirten Halime Han 5 çocuğu ve gelinleri ve torunlarından 35 kişiyle tüm bağlarının koptuğunu anlattı.

 Doğu Türkistan'ın Kaşgar Şehir Kargılık nahiyesinde ikamet eden Halime Han, "Oğlum Mehmet Tursun ile birlikte 1992 yılında Kırgızistan'a gelip ticaret yapmaya başladık. Daha sonra Kırgızistan vatandaşlığı kazandım ve ardından 2000’li yıllarda Doğu Türkistan'a geri döndüm. Çin komünist partisinin bölgede yürüttüğü baskıcı politikaların artmasıyla beraber pasaportlarıma el konuldu. 2016 yılında zor da olsa pasaportlarımı geri aldım ve diğer çocuklarımın vatandaşlık işlerini halletmek için

img-20200707-wa0018.jpg

 

Kırgızıstana geldim.


O günden sonra da bir daha memleketine dönemedim" diye konuştu. 

Son 3 yıldır hiçbir haber alamıyorum

Türkistan Press'te yer alan bilgilere göre, Halime Han'ın Kaşgar'da yaşayan oğlu, kızı, gelin ve torunlarından son 3 senedir hiçbir haber alamadığını göz yaşları içerisinde anlattı. Doğu Türkistanlı  90 yaşındaki Halime Han, onların hayatından endişe ettiğini, kimden yardım isteyeceğini bilmediğini belirtti ve yaşadıklarını şu cümlelerle dile getirdi:

Sadece bir tek torununun hapiste olduğunu öğrendi

Dolaylı yollardan en son elde ettiğimiz bilgilere göre gelini Nurimangul Ebay ve 15 yaşındaki ikiz çocukları İmam Hasan Metresul ve İmam Hüseyin Mettursun, 64 yaşındaki büyük kızım Patemhan, 59 yaşındaki ortanca Kızım Halishan Hasan’ın çocukları ve torunları, 61 yaşındaki büyük kızım Melikehan Hasan ve onun çocukları ile torunları, 58 yaşındaki küçük kızım Meryem Hasan, onun 9 çocuğu ve torunları ortadan kayboldu. Sadece 34 yaşındaki büyük torunum Nusretkız'ın suçsuz yere keyfi tutuklanarak Doğu Türkistan Kuçar cezaevinde tutuklu olduğunu öğrenebildim.

 

img-20200707-wa0017.jpg

 

Tek isteğim ömrümün son dönemini onlarla geçirmek

 Hayatımın son zamanlarını sadece ailem ile geçirmek istiyorum. Bize yardım edebilecek kim varsa yardım talep ediyorum. Lütfen beni ailene kavuşturun.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89