• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Doğu Türkistanlı Mevlüde'nin dehşete düşüren hayat öyküsü

Doğu Türkistanlı Mevlüde'nin dehşete düşüren hayat öyküsü
Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye eğitim amaçlı gelen ve daha sonra Türk vatandaşı olan Mevlüde Hilal ailesini görmek için gittiği Doğu Türkistan'da 4 yıldır işkence ve zorbalıkla alıkonuluyor.

Referans Medya

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Kul Doğu Türkistan'lı Mevlüde Hilal'in yaşadığı dramı Ogünhaber.com isimli sitede yazdığı makalede okuyucuları ile paylaştı. Ömer Kul, 1986 - Doğu Türkistan - Gulca doğumlu Mevlüde Hilal'in Türkiye'de okumuş olmasını suç sayan Çin yönetiminin genç kızı kampa kapattığını ve taşıdığı Türkiye pasaportuna rağmen uluslararası hukuku yok sayarak kişi hak ve hürriyetine aykırı hareket ettiğini yazdı.

Ömer Kul Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na seslendi

Yazısında Uygur Türk'ü Mevlüde Hilal'in hayat hikayesinden kesitler paylaşan Ömer Kul, Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na seslendi ve şu ifadelerle yardım çağrısında bulundu:

''Biz de bu vesile ile sayın Dışişleri Bakanımızı, konu ve genel durum hakkında bilgilendirmek isterim. Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun en az bizim kadar meselelere vakıf olduğuna inanıyorum. Türk Devleti tarihi büyüklüğünü, aynen İspanya'dan Yahudilere, Macaristan ve Polanya'dan Hristiyanlara, Irak'tan Peşmerge'ye, Suriye'den Arap ve Türkmenlere, Balkanlar ve Kırım'dan can kardeşlerimize geçmişte yaptığı şefkat elini uzatacak, tarihi misyonunu yerine getirerek, en azından öz ve resmi vatandaşlarını, zalimin zulmünden kurtaracaktır.
Suçu: İsnat edilen "devleti bölmeye teşebbüs", gerçeği Türkiye'de okumuş olmak.

Annesini ziyarete gitti gözaltına alındı

İTÜ Öğretim Üyesi Kul, 'Mevlüde Hilal'in mağduriyetini şu sözlerle özetledi:

''Mevlüde Hilal, 2006 yılında Türkiye'ye gelmiş, bir yıl TÖMER'de Türkçe kursuna devam edip Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanmış. Lakin Samsun'daki eğitimini mücbir sebeplerden yarıda bırakıp İstanbul'a ablası Medine Nazımı'nin yanına yerleşmiş. 1,5 yıl İstanbul'da hayata tutunmak ve hayali okumak için çaba gösterdikten sonra İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu İşletme bölümüne kaydını yaptırmış ve 2012 yılında mezun olmuş.

Okulu biten ve 2006'dan 2012 yılına kadar kaldığı ülkemizde vatandaşlık için müracaat eden Mevlüde Hilal'in başvurusu olumlu neticelenerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olur.

Hasta annesini ziyarete gitti

Mevlüde Hilal, vatandaşlığa hak kazandıktan sonra memleketi Doğu Türkistan'da bıraktığı annesi Tursunay Muhpul'un ağır hasta olduğu haberini alınca, vefalı bir evladın yapması gerekeni gözünü kırpmadan yapıp, annesine bakmak üzere memleketine döner.

Mevlüde Hilal, Doğu Türkistanlı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Çin Büyükelçiliği veya konsolosluklarında pasaportuna vize almanın ne demek olduğunu yakından bilen birisidir. Çinli yetkililer gözünde zaten potansiyel terörist damgası yiyen Mevlüde Hilal, annesinin durumunun aciliyeti ve biraz da iş ve işlemleri hızlı biter düşüncesiyle Çin Halk Cumhuriyeti pasaportunu kullanarak memleketi Gulca'ya döner.

Annesini gören, hizmetini yapan Mevlüde Hilal, Türkiye'ye dönmeyi hayal ettiği sırada herkesin olduğu gibi kendisinin de pasaportuna ÇKP yetkilileri el koyar. Bu durum Mevlüde Hilal'in Gulca'dan çıkamamasına neden olur ve gözü gibi gördüğü ikinci vatanı Türkiye'ye dönemez.''

Doğu Türkistan'da Müslüman Türkler için hayatın 2016 senesi itibariyle bir nevi cehenneme döndüğünü kaydeden Kul, Çin Kominist Partisi yönetiminin sözde eğitim gerçekte ise işkence ve mankurtlaştırma kamplarını peşi sıra açmaya başladı. Kendisi için tehdit gördüğü Türkleri de kılıf bile bulmaya gerek görmeden bu tecrit kamplarına attı. Bu kişiler arasında öncelikli olanlarda Türkiye'de eğitim görmüş kişilerdi'' diye yazdı. 

Mevlüde Hilal 3 yıldır gün yüzü görmedi

Ömer Kul'un esaretini yazdığı Mevlüde Hilal'e dair yazdıkları şu bilgilerle sürdü:

2017 senesinde kampa kapatılan Mevlüde Hilal, 2019 yılına kadar gün yüzü görmeden, hemen her Doğu Türkistanlı'nın muhatap olmak zorunda kaldığı aşağılama, tecavüz, işkence ve hor görülmeler yaşadı. 2019'da bir ara serbest bırakılan Mevlüde Hilal, 12 Haziran 2019 tarihinde "devleti bölmeye teşebbüs" suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hiçbir haber alınamıyor

Ablası Medine Nazımı bugüne kadar hiçbir netice alamadığı bir mücadele yürütmekte. Ziyaretime geldiğinde 12 Haziran 2019 tarihinden bu yana kardeşinden hiçbir haber alamadığını, avukat tuttuğunu, resmi makamlarla irtibata geçtiğini lakin hiçbir ilerleme kaydedemediğini gözleri dolarak anlattı. Medine Nazımı kardeşinin ölü ya da sağ olup-olmadığını, hangi cezaevinde veya kampta yatırıldığını dahi bilmediğini boğuk konuşmalarında tarafımıza ifade etti.

Bebeği Annesiz büyüdü

Kardeşinin Gulca'ya döndükten sonra bir taraftan annesine bakarken diğer taraftan da geçimlerini sağlayabilmek için Türkçe ve İngilizce kurs öğretmenliği yaptığını, Türkiye'de veya Çin'de iken hiçbir siyasi olaya katılmadığını, Gulca'ya döndükten sonra da evlendiğini ifade eden Medine Nazım, kardeşinin Ayşe adında bir kız çocuğu dünyaya getirdiğini, talihsizlikler yakasını bırakmayan Mevlüde Hilal'in evliliğini sonlandırması ve akabinde sözde eğitim kampına atılması üzerine minik Ayşe'ye hasta annelerinin bakmak zorunda kaldığını, olup bitenden habersiz şansız ama kaderi olan bir coğrafyada dünyaya gelen Ayşe'nin hiçbir zaman annesütü içemediğini, ana kokusunu hissedemediğini, şu günlerde 4 yaşına yaklaşan Ayşe'nin ana şefkatine muhtaç olduğunu gözleri yaşlanarak anlattı.

Medine Nazımı, Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşı olan kardeşi Mevlüde Hilal'in ve doğal olarak vatandaş olması gereken yeğeni minik Ayşe'nin Türkiye'ye getirilmesi için Devlet yetkililerimizle irtibata geçmiş. Talebi gayet insani: "Türk vatandaşı kardeşime gereken korumanın sağlanarak can, mal ve ırz güvenliği içinde yaşayacağımız yeni vatanımıza dönmesi”.

Mevlüde Hilal ilk değil

Mevlüde Hilal'in ilk olmadığını, onlarca Türk vatandaşı Doğu Türkistanlı'nın Çin beyin yıkama kamplarında işkence, kötü muamele, tacavüz, dini ve milli değerlerinin aşağılanarak cebren tutulduğunu sağır sultan bile duymakta.

Türkiye harekete geçmeli

Biz de bu vesile ile sayın Dışişleri Bakanımızı, konu ve genel durum hakkında bilgilendirmek isterim. Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun en az bizim kadar meselelere vakıf olduğuna inanıyorum. Türk Devleti tarihi büyüklüğünü, aynen İspanya'dan Yahudilere, Macaristan ve Polanya'dan Hristiyanlara, Irak'tan Peşmerge'ye, Suriye'den Arap ve Türkmenlere, Balkanlar ve Kırım'dan can kardeşlerimize geçmişte yaptığı şefkat elini uzatacak, tarihi misyonunu yerine getirerek, en azından öz ve resmi vatandaşlarını, zalimin zulmünden kurtaracaktır.

Gözlerimiz yaşlı ama yollarda minik Ayşe ve suçu sadece Türkiye'de okumak olan Mevlüde Hilal'den gelecek güzel haberleri beklemekteyiz…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89