• BIST 8964.1
  • Altın 2877.277
  • Dolar 34.2018
  • Euro 37.5403
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Deri altı çip kullanımı yaygınlaşıyor

Deri altı çip kullanımı yaygınlaşıyor
Dünya genelinde ‘deri altına çip enjekte’ teknolojisine talep her geçen gün artıyor.

Deri altı çip kullanımı yaygınlaşıyor

Haber: Referans Medya / Merve Savaş

Almanya ve İsveç başta olmak üzere dünya genelinde yaygınlaşmaya başlayan mikroçip İsveç'te 4 binden fazla kişinin tercihi olurken Almanya’da bu sayının 3 bin 500 civarında olduğu bildiriliyor. Deri altına çip yerleştiren şirket Biohax International’ın CEO’su Jovan Österlund, “Teknoloji yeni fakat önemli şekilde talep arttı” dedi. Österlund, “Bu teknoloji anahtarların, banka kartlarının yerini alabilecek ve sağlık amaçlı kullanabilecek. Ancak şu ana kadar toplum bu teknolojiye tam olarak ayak uyduramadı. Buna rağmen şirketimiz tarafından en az 3 bin 500 kişiye çip enjekte edildi. 2018’de başlayan teknolojiye ilgi ise giderek artıyor” ifadelerini kullandı. Bu teknolojinin koronavirüs vakalarının artmasını engellemeye yönelik yapılacak çalışmalarda yer alacağı öne sürülüyor. Mikroçiplerin Almanya'daki online satışını da yapan Sven Becker, kadın, erkek, genç ihtiyar fark etmeksizin herkesin kullandığını ve çiplerin önümüzdeki yıllarda hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geleceğini belirtiyor. Sven Becker, “I am Robot” isimli firmanın sahibi.

Mikroçip nasıl çalışıyor?

NFC (Yakın alan iletişimi) çipi siparişi verdikten sonra vücuda yerleştirmek için bir piercing stüdyosuna gitmek yeterli. Mobil cihazlar yardımı ile programlanan çip, şırınga ya da farklı bir metotla derinin altına yerleştiriliyor.

İnsanlar çipi ne için kullanıyor?

Mikroçiplerin pratik olması sebebiyle iş, iletişim için kartvizit olarak kullanılıyor. Deri altına enjekte edilen çipler sayesinde binlerce kişi gündelik hayatta kullanılan çeşitli kartlardaki güvenlik şifrelerini hatırlamak zorunda kalmıyor, kimlik kartları, kredi kartları ve anahtarlar artık cepte değil elde taşınıyor.Bunun yanı sıra taşıyıcılar ev, ofis, posta kutusu, spor salonu gibi ya üyelik ya da giriş kartı gerektiren ve de çiple eşleşecek tüm girişler için kullanma imkanına sahip oluyor. Çipler kişilerin sağlık verilerini de depoluyor. 

Riskler:

Deri altına yerleştirilmesinin sakıncası olmadığını kaydeden Becker, cüzdan ya da telefonun çalınabileceğini ancak çip için böyle bir durumun söz konusu olmadığını söylüyor. Çiplerin hacklenmesinin söz konusu olmadığını da savunuyor. Becker'e göre, mikroçip teknolojisi kısa vadede gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelecek. 
İngiliz bilim adamı Ben Libberton, sağlık ölçümleri de yapan çip için tehlike çanlarının da çaldığını ifade etti. Libberton, kişisel verilerin nasıl kullanılacağının önemli olduğunu ifade ederek, “Asıl problem, bu verilerin sahibi kim olacak. Öğlen yemeği, spor ve işe gidiş saatlerimi bu çipe kaydedersem birileri bunu kullanabilir mi? Endişesi olabilir” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, çip taktırmanın riskleri konusunda uyararak kişilerin hareket profilinin çıkabileceği ve kobay gibi kullanılabileceği riskinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89