• BIST 9524.59
  • Altın 2490.271
  • Dolar 32.5113
  • Euro 34.7174
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Dengeler değişti: Biden zafere çok yakın

Dengeler değişti: Biden zafere çok yakın
ABD seçim sürecinde Joe Biden zaferini ilan etmeye hazırlanıyor.

Oylar sayımında sona yaklaşılırken Pennsylvania ve Georgia da dahil olmak üzere kilit eyaletlerde Trump'ın Biden karşısındaki şansı hızla azalıyor.

Trump ve ekibi oy sayımının durdurulması için üst üste davalar açarken Trump destekçileri Arizona'da oyların sayılması için silahlarla sokağa indi.

12.55 : ABD başkanlık seçimlerinde sonucu etkileyecek eyaletlerden Georgia'da Biden farkı kapatarak öne geçti. Biden'ın eyaletteki mevcut sayımlara göre Trump'ın 1096 oy önünde olduğu görülüyor.

Demokrat Parti adayı Biden 2 milyon 449 bin 580 oy alırken, Trump 2 milyon 448 bin 454 oya sahip. Oyların yüzde 99'unun sayıldığı eyalette, Biden yüzde 49,39 oy alırken, Trump yüzde 49,37 oy oranına sahip görünüyor.


Eğer Biden eyalette seçimleri kazanabilirse 1972'den beri birkaç istisna dışında Cumhuriyetçi adaylara oy veren eyalette önemli bir eşiği aşmış olacak.

Öte yandan eyaletteki 'yeniden sayım' kurallarını bu noktada hatırlamakta fayda var.

Kaybeden aday, eğer oy toplamları arasındaki fark yüzde 0,5'in altındaysa yeniden sayım talep edebiliyor. Yeniden sayım talebinin oy sayımı sonuçlandıktan sonra iki gün içerisinde yapılması gerekiyor.

Georgia'nın Seçici Kurul'a gidecek 16 delegesi bulunuyor. Biden, oy sayımının sonuçlandığı eyaletlere göre 253 delegeye ulaşırken, Trump 214 delegede kalıyor. Georgia, Pennsylvania, Arizona ve Nevada gibi kritik eyaletlerin sonuçları henüz bu hesaba dahil edilmedi.

270 delegeyi toplayabilen aday ABD'nin yeni başkanı olacak.

11.55 : Arizona, Pennsylvania, Georgia ve Nevada eyaletlerinde devam eden oy sayımları, ABD seçiminde ipi hangi adayın göğüsleyeceğini belirleyecek.

Arizona'da ve Nevada'da Joe Biden yarışı önde götürüyor. Her iki eyalette de Donald Trump ekibinin yoğun hukuki çabaları var.

Pennsylvania ve Georgia'da ise Trump mevcut sonuçlarda önde görünüyor. Öte yandan iki eyalette de Biden'ın aradaki farkı kapatmakta olduğu bildiriliyor.

Georgia'da fark 463 oy civarında ve Biden aradaki farkı kapatmaya devam ediyor.

Pennsylvania'da da fark 18 bine indi. Eyalette postayla gönderilen oylarda Biden'ın büyük üstünlüğü olduğu bildiriliyor. Oy sayımları gün boyunca devam edecek.


11.25 : Bazı eyaletlerde oy sayımları devam ederken, sosyal medya platformu Facebook, seçimin sonuçlarına ilişkin tahminleri ABC, CBS, Fox, NBC, CNN ve AP gibi basın kuruluşlarını kaynak göstererek duyuracağını açıkladı.

Sosyal medya platformu sahibi olduğu Instagram'da da aynı uygulamayı hayata geçirecek.

Aynı zamanda Facebook, seçimde galip gelen adayların gönderilerini de etiketleneceğini duyurdu.


10.50 : ABD'de oy sayımının sürdüğü kritik eyaletlerden Pennsylvania'nın Philadelphia kentinde polis, oy sayım merkezine saldırı hazırlığı yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak soruşturma başlattı.

Amerikan ABC News televizyonu bir grup kişinin, muhtemelen bir ailenin, Virginia'dan Hummer SUV tipi bir ciple oy sayım merkezine gidip saldırı düzenlemeyi planladığı iddiasının soruşturulduğunu bildirdi.

ABC News'in haberine göre bir kişi gözaltına alındı, polis araca el koydu. Seçici Kurul'a 20 delege gönderecek Pennsylvania'da şu ana kadar oyların yüzde 95'i sayıldı.

Donald Trump eyalette önde. Ancak Trump ile Biden arasındaki oy farkı 19 binin altına indi.


10.20 : Donald Trump, Twitter hesabından paylaştığı yeni mesajında Demokrat Partililerin Senato'da kontrolü ele geçirmek için çalıştıklarını belirtip başkanlığın hiç olmadığı kadar önemli bir hale geldiğini yazdı. "Biz kazanacağız" diyen Trump, seçim itirazlarına Anayasa Mahkemesi'nin karar vermesi gerektiğini savundu.

ABD Başkanı, seçimlere günler kala Anayasa Mahkemesi'ne kendi seçtiği yeni üye Amy Coney Barrett'ı atamıştı.  

09.35 : Washington Post gazetesi, kıyasıya yarış sürerken gizli servisin Beyaz Saray'a daha yakın olan Joe Biden'a ek güvenlik gönderdiğini duyurdu. Washington Post, konuyla ilgili bilgisi olan iki kişiye dayanarak, gizli servisin eski başkan yardımcısı Joe Biden'ı korumak için bugünden itibaren Deleware’deki Wilmington kentine takviye gönderme kararı aldığını bildirdi.

Gizli servise yakın kaynaklara göre, Biden'ın kampanya ekibinin, Demokrat adayın Wilmington Kongre Merkezi’ni en az bir gün daha kullanmaya devam edeceği ve Cuma günü büyük bir konuşma yapabileceği uyarısında bulunmaları üzerine bu karar alındı.

Gizli servisi sözcüsü Catherine Milhoan, ajansın koruduğu başkan veya adaylar için güvenlik planlamasını kamuya açık bir şekilde tartışmadığını vurgulayarak yorum yapmayı reddetti.

09.20 : ABD'de tüm gözler dört eyalete çevrildi, peki bu eyaletlerde kaç oyun daha sayılması gerekiyor?

Georgia: TSİ 08.00 itibarıyla 15.000 açılmamış oy bulunuyor.


Nevada: Nevada’da sayılması gereken 190.000 oy daha bulunuyor


Pennsylvania: Eyalette sayılacak 220.000 oy daha var


Arizona: Eyaleti kazananın belli olması için 220.000 oyun daha sayılması gerekiyor


08.15 : Demokrat aday Biden'ın yarışı önde götürdüğü Arizona'da oy sayımı ilerledikçe, eyaletin en büyük şehri Phoenix'teki seçim merkezinin önünde toplanan Trump destekçilerinin sayısı artıyor.

ABD basını Maricopa Seçim Merkezi'nin önünde 200-300 Trump destekçisinin toplandığını bildirdi.

Seçim merkezinin önünden geçilen fotoğraflardan bazı protestocuların yarı-otomatik tüfek taşıdıkları görülüyor. ABD basınında çıkan haberler de bunu doğruluyor.


Bazı eyaletlerde Trump destekçileri oy sayımının durdurulmasını talep ederken burada aksine oy sayımının devam etmesi çağrıları yapıyor.

Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü'nden Gönül Tol, Twitter üzerinden bunun nedenini şöyle açıkladı:

"Arizona’da postayla kullanılan oylar açıldıkça diğer yerlerdekinin aksi bir durum ortaya çıkıyor, Trump arayı kapatıyor. Çünkü Arizona’nın postayla oy kullanma geleneği var, Cumhuriyetçiler de postayla oy kullanıyor."

Pennsylvania ve Georgia'da ise posta yoluyla kullanılan oylar sayıldıkça Demokratların oyu artma eğilimi gösteriyor.

Biden Arizona'da 46.667 oy farkıyla yarışı önde götürüyor.

07.35 : Donald Trump liderliğinin hızla azaldığı birkaç kilit eyalette oy sayımını durdurmak için yasal işlem başlattı. Pennsylvania'da bir federal yargıç, Trump kampanyasının sayımın durdurulması talebini reddetti.

Yargıç Paul Diamond ayrıca, Trump kampanyasının gözlemcilerine oy sayım merkezine eşit erişim hakkı verilmediğine dair şikayetleri de ele aldı.

Diamond, hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların sayımı izlemek için 60 temsilci göndermesine izin verildiğini söyledi.

Diamond, "Yargı müdahalesi olmadan bunun neden bunun üzerinde uzlaşılamadığını tam olarak anlamıyorum" dedi.

Eyalet yetkilileri, Cumhuriyetçilerin sayımı gözlemlemelerinin engellenmediğini, ancak bir Cumhuriyetçi temsilcinin daha önce sosyal mesafe kurallarına bağlı kalmayı reddettiğini söyledi.


07.30 : İklim aktivisti Greta Thunberg, "Oy Sayımını Durdurun!" paylaşımını yapan Donald Trump'a daha önce kendisine karşı kullandığı ifadelerle yanıt verdi.

Thunberg, "Çok saçma. Donald, Öfke Yönetimi sorunu üzerinde çalışmalı, sonra bir arkadaşıyla eski moda bir filme gitmeli! Sakin ol Donald, sakin ol!" dedi.

ABD Başkanı daha önce, Thunberg'in Time dergisi tarafından "Yılın Kişisi" seçilmesinin ardından aynı cümleleri kurmuştu.

Thunberg'in 2019'daki BM İklim Zirvesi'nde Trump'a öfkeli bakışları kameralara yansımıştı.

ABD bu hafta içerisinde Paris İklim Anlaşması'ndan resmen ayrıldı, Joe Biden seçilirse anlaşmaya geri dönme sözü verdi.


Cumhuriyetçi Parti’nin Nevada’daki temsilciliği, ABD Başsavcısı William Barr'a 'en az 3.062 seçmenin hile yaptığı' suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyetçi Parti, Twitter’da yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin eyaletten ayrılmalarına rağmen oy verdiklerini belirtti.

Açıklamada, “Bu sayının önemli ölçüde artmasını bekliyoruz” denildi. Oy sayımının devam ettiği Nevada’da, Joe Biden Donald Trump'ın 11.400 oy önünde.

Daha önce, Başkan Trump Demokratları 'seçimi çalmaya çalışmakla' suçlamış ancak herhangi bir kanıt sunmamıştı.

07.00 : ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

Trump, "Yasalara uygun oyları sayarsanız kolayca kazanırım" dedi, "yasalara uygun olmayan oyların" sayılması halinde Demokratların "seçimleri kendilerinden çalmaya çalışabileceğini" söyledi.

Trump, herhangi bir kanıt sunmadan Demokratların seçimlerde usulsüzlük yaptığı iddialarını tekrarladı.


Bazı oyların “geç geldiğini” öne süren Trump, bunların sayımının durdurulması talebini yineledi.

ABD'de oy kullanma kanunları eyaletten eyalete değişiyor. Bazı eyaletler, seçim günü ya da seçim gününden önce posta yoluyla kullanılan oyları, sayım merkezine seçim gününden sonra ulaşsa bile geçerli kabul ediyor.

Demokrat aday Joe Biden ise, Trump'ın açıklamalarının ardından bir dizi Twitter mesajı paylaştı. Her oyun sayılması çağrısında bulunan Biden, Donald Trump'ın yasal işlem yoluyla önemli eyaletlerdeki oyların sayılmasını durdurma girişimine yanıt verdi.

Biden, son tweet'inde Trump’ın yasal başvurularına karşı savaşmak için “tarihteki en büyük seçim koruma girişimini bir araya getirdiklerini" söyledi ve destekçilerine partiye bağış yapma çağrısında bulundu. (Milliyet)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89