• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Danimarka'nın virüs başarısı ''maske takmamak''

Danimarka'nın virüs başarısı ''maske takmamak''
Komşu ülkelerde büyük çaplı ölümlere neden olan yeni tip Koronavirüsten (Covid - 19) dolayı Danimarka'da yalnızca 616 ölüm vakası gerçekleşti. Danimarkalı uzmanlar bu konuda maske takmamanın etken faktör olduğu görüşünde.

 Referans Medya

Pandemi sürecinde dünyadaki en düşük ölüm istatistiğine sahip ülkeler arasında yer alan Danimarka'da 2020 yılında Covid 19'a bağlı nedenlerden hayatını kaybedenlerin sayısının ülkede zatürre veya gripten ölenlerin sayısının üçte birinden az olduğu belirtildi. 

Danimarka merkezli Zerohedge.com haber sitesinde Tyler Durden imzalı haberde ''bu başarının en önemli etkenlerinden birisinin maske takma zorunluluğu getirilmemesi'' denildi. Site haberinde görüşüne başvurulan uzmanlar, ''Yüz maskelerinin solunum virüslerinin yayılmasını sınırlamanın etkili bir yolu olduğuna dair çok az kesin kanıt olduğu'' yönünde fikir belirtti. 

Yönlendirmeleri dikkate almadık

Danimarka'nın en büyük sağlık kuruluşlarından Rigshospital Hastanesi Başhekimi Henning Bundgaard, maske kullanımı konusunda farklı ülke ve kurumlardan gelen önerilere göre davranmadıklarını ve kendi yaptıkları özgün çalışmalara paralel kararlar aldıklarını söyledi. 

Danimarka yalnız değil

Sözkonusu haberde maske takmama konusunda Danimarka'nın yalnız olmadığı, Finlandiya, Hollanda gibi bazı ülkelerde de insanların yüzde 80-90'ının dışarı çıktıklarında "asla" maske takmadıkları vurgusu yapıldı. İtalya ve İspanya'da ise halkın yüzde 80-90'ının dışarı çıktıklarında "her zaman" maske taktıkları bilgisine yer verildi. 

Kanıt yok

Hollanda Sağlık Bakanı, Tamara Van Ark, "Tıbbi açıdan bakıldığında, yüz maskesi takmanın tıbbi bir etkisine dair hiçbir kanıt yok, bu yüzden ulusal bir zorunluluk yüklememeye karar verdik,"  dedi. Açıklamada maskelerin bireyleri daha hasta hale getirebileceği ve virüsün yayılmasını şiddetlendirebileceği ihtimalinin de değerlendirildiği belirtildi. 

 Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü sözcüsü Coen Berends ise "Mevcut tüm kanıtlara göre halka açık yerlerde yüz maskeleri gerekli değil"  dedi .

"Faydası yok ve hatta olumsuz etkileri bile olabilir."

COVID-19 ölümlerinin her geçen gün azaldığı İsveç'te, halk sağlığı yetkilileri, bireylerin maske takmasını istemenin  "hiçbir anlamı olmadığını" söyledi.

İsveç'in en iyi bulaşıcı hastalık uzmanı Anders Tegnell, "İsveç'te rakamlar çok hızlı azalırken, ülkede yüz maskesi takmanın, toplu taşıma araçlarında bile bir anlamı görmüyoruz " dedi.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89