• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Çin'e 17'si Müslüman 46 ülkeden Doğu Türkistan desteği

Çin'e 17'si Müslüman 46 ülkeden Doğu Türkistan desteği
Çin'in Doğu Türkistan'da yürüttüğü asimilasyon politikalarına 46 ülke destek verdi. Bu ülkelerden 17'si İslam ülkesi niteliği taşıyor.

Referans Medya

Doğu Türkistan diasporası rakamlarına göre 5 milyon Müslüman Türk'ün işkence kamplarına mahkum edildi. Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı politika Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 44. oturumunda Belarus tarafından hazırlanan ''terör ve bölücü gruplara'' karşı başlıklı destek mektubuna BM bünyesinde 46 ülke temsilcisi imza koydu. 

İslam ülkeleri dikkat çekti

Belarus tarafından hazırlanan destek metninde:

Çin Hükümeti'nin Sincan bölgesinde terörizm, bölücülük ve aşırıcılıkla mücadele etmek için aldığı önlemlerin bölge halkının insan haklarını güvence altına almasını takdir ediyoruz. Sincan'da son 3 buçuk yıldır hiç terör olayı yaşanmadı ve bölge yeniden huzur ve istikrara kavuştu" ibaresini yer aldı. 

Yayımlanan binlerce video, itiraf ve işkence görüntüleriyle asimilasyon kamplarına dair görüntüye rağmen BM çatısı altında hazırlanan ve imza edilen mektuba destek veren ülkeler arasında İran, Irak, Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Pakistan ve Filistin'de yer aldı.

Çin'in Uygur politikasına destek veren ülkeler

d73a95c0-e5e8-4f42-8174-6e474905eba7.jpg

Avrupa Parlamentosu'ndan ilginç çıkış


Çin' verilen destek sonrası Avrupa Parlamentosu milletvekili Raphael Glucksmann, sosyal medya hesabından destekçi ülkelerin listesini yayınladı. Glucksman, "Listedeki 46 hükümet gibi (Doğu Türkistan'daki) suçları destekleyenler var. Avrupa liderlerimiz gibi sessiz kalan ve sessiz kalarak buna izin verenler var. Ve dünyada sessizliği kırmak için seferber olan insanlar var" çıkışı ile yaşanan olaya tepki gösterdi. 

Doğu Türkistanlılardan büyük tepki

Kararı büyük skandal olarak nitelendiren sürgündeki Doğu Türkistanlılar yaşanan zulme onca delile rağmen terörle mücadele denilmesinden ve topyekun bir milletin terörist addedilmesinden rahatsızlık duyduklarını belirttiler. Referansmedya.com'a konuşan Doğu Türkistanlı aktivist Hafız Uygur, 'bu skandal metne imza atan ülkeler arasında Türkiye ve diğer Türki Cumhuriyetlerin olmaması bizi çok sevindirdi. Ancak İran, Pakistan, Irak, Filistin gibi İslam ülkelerinin böyle bir karar alması da o denli üzdü' değerlendirmesinde bulundu. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89