• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Çin’den virüs ithal ediyoruz

Çin’den virüs ithal ediyoruz
Türkiye’de satılan maskelerle ilgili şok gerçek. Eczane, online satış şirketleri ve marketlerde satılan maskelerin önemli bir kısmının Çin üretimi olduğu ortaya çıktı.

Referans Medya (Miraç Şamil Atalan)


Bu konuda daha çarpıcı olan gerçeklik ise maskelerin üretim yerlerinin virüsün ana kaynağı olan Hubai eyaletinde üretilmiş olması. 
Büyük çaplı ölümlere yol açan ve tüm kıtalarda yayılmaya devam eden koronavirüse karşı Türkiye’de önleyici tedbirler kapsamında maske takılması zorunlu hale getirildi. İlk vakanın 11 Mart’ta görüldüğü Türkiye’de eczanelerde satılan maskelerin büyük bir kısmı Çin’de ve salgının ilk çıktığı eyalette üretilen ürünler. Hollanda, İsveç ve Avusturya başta olmak üzere bir çok ülke Çin menşeili tanı kitleri ve maskelerde virüse rastlandığını ve maskelerin koruyucu nitelikten uzak olduğunu açıklandı. Çin’den getirilen ürünleri toplatma kararı aldı.


Tüketiciler şikayetçi


Maske kullanımının ilk başladığı Şubat ve Mart ayı döneminden eczanelerde üretim tarihi ve üretim yeri konusunda hassas olan bir çok tüketici ürünlerin Çin üretimi olduğunu gördü. Sosyal medya ortamında çok sayıda bu yönde şikayet mesajı paylaşıldı bazı tüketiciler konuyu yetkili kurumlarla paylaştı. Başta Plus Med marka maskeler olmak üzere bir çok ürünün Çin’de ve en tehlikeli bölgelerden salgının ilk döneminde getirildiğinin ortaya çıkması büyük bir hata olarak değerlendirildi. 


Çin en büyük ihracatçı


Çin, salgının çıkışı ve sonrasında takip ettiği yöntem itibarı ile eleştirilen ve tüm dünyayı gerçekler konusunda yanıltmakla suçlanıyor. Kısa sürede tüm dünyayı saran virüse karşı kullanımı olağanüstü artan maskelerin en büyük üreticisi ve ihracatçısı da yine Çin oldu. Otomotiv, Giysi, İplik, Uçak fabrikalarının dahi maske üretim işletmesine dönüştürüldüğü Çin’in 2020’nin ilk 3 aylık diliminde Fransa, İtalya, ABD, İspanya ve Türkiye başta olmak üzere 50’den fazla ülkeye ürün ihraç ettiği belirtiliyor. 


Tehlike saçıyor


Çin'den maske ithaline başlayan ülkeler tarafından yapılan açıklamada maskelerin de virüs taşıdığını, maskelerden bulaştığını ortaya koydu. Nitekim Avustralya yaklaşık 12 milyon dolar değerinde 800.000 civarında virüslü ya da kusurlu yüz maske tespit etti. Hollanda Sağlık Refah ve Spor Bakanlığı ise Çin'den maske ithalatını durdurduğunu ve daha önce dağıtılan 1,3 milyon Çin üretimi maskenin 600 bininin de toplatılması kararı verdi. Daha önce de  Çin'de maske üretim  fabrikasında maskeleri  ayağına süren ve steril olmayan ortamda üretildiği video ortaya çıkmıstı. Yine Çin’de yapılan üretimin hiçbir koruyucu önlem alınmadan ve çıplak elle maskesiz işçiler tarafından yapıldığı ile ilgili çok sayıda görsel yayınlandı..Ayrıcaİngiltere, Çin'den gelen koronavirüs test kitlerinde, Lüksemburg merkezli bir şirket tarafından araştırılırken koronavirüse rastlandığını bildirdi. Kitlerin teslimatı ertelendi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89