• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Çin yönetiminden 'Müslüman Türk kadınlarını kısırlaştırıyoruz'' itirafı

Çin yönetiminden 'Müslüman Türk kadınlarını kısırlaştırıyoruz'' itirafı
Doğu Türkistan'da devam eden uygulama Çin’in Washington Büyükelçiliği tarafından “üreme sağlığı özgürlüğü” olarak savunuldu.

Referans Medya

Çin yönetiminin Müslüman Türk kadınlarının kısırlaştırılması ile ilgili 'Sincan Kalkınma Araştırma Merkezi tarafından bir rapor hazırlandı. Çin hükümetinin raporu ülke medyasında “Aşırılığın ortadan kaldırılması, Sincan kadınlarına çocuk doğurma konusunda bilinçli tercih hakkı sağladı” şeklinde haberleştirildi.

Komünist yönetimin “Uygur kadınları bebek yapma makineleri olmaktan çıkardığı” belirtilen rapora ilişkin Çin’in ABD Büyükelçiliği de bir mesaj paylaştı. Büyükelçilik resmi Twitter sayfasında kamplarda tutulan kadınlar için “zihinleri özgürleştirildi ve üreme sağlığı kazandırıldı” ifadeleri kullanıldı.

Sistematik kısırlaştırma faaliyeti

Karar gazetesi söz konusu raporda yer alan bilgileri yayınladı. Çin’in ‘aile planlaması politikalarının bölgede tam olarak uygulandığı’ ifade edilen rapora göre doğum oranı 2017’de yüzde 1.6 iken 2018’de yüzde 1’e, doğal nüfus artış hızı da yüzde 1.1’den yüzde 0.6’ya düştü.

Resmi kayıtlara göre ülke genelindeki doğum kontrol cihazlarının yüzde 80’i Doğu Türkistan’da kullanıldı. 2014’te 3 bin 214 kısırlaştırma yapılan bölgede bu sayı 2018’de 60 bin 440 oldu. BM “Belirli bir topluluk içindeki doğumları engellemeyi” soykırım eylemi kabul ediyor. 

Çin yönetiminden soykırım itirafı

Çin medyasında yer verilen haberlerin ardından Pekin yönetimini de yürütülen kısırlaştırma faaliyetlerini itiraf etti. ABD’nin Çin Büyükelçiliği, “kısırlaştırma” uygulamasını “kadınları özgürleştiriyoruz” gerekçesiyle resmen doğruladı. 

Çin’in ABD Büyükelçiliği de kadınların kısırlaştırılmasını ve kültürel soykırımı “Zihinlerin özgürleştirilmesi ve üreme sağlığı” olarak savunurken China Daily haber sitesi Sincan Kalkınma Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan raporun içeriğinde yer alan teknik verileri paylaştı:

“Doğum oranı 2017’de yüzde 1,6’dan 2018’de yüzde 1’e düştü ve doğal nüfus artış hızı yüzde 1,1’den yüzde 0,6’ya düştü. Uygur nüfusu 2010’da 10,2 milyondan 2018’de yüzde 25’in üzerinde bir artışla 12,7 milyona yükselirken, bölgedeki Han nüfusu ise aynı dönemde sadece yüzde 2 artarak 9 milyona çıktı.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89