• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Çin ve Türkiye suçluların iadesi anlaşması yaptı, Çin Meclisi anlaşmayı onayladı

Çin ve Türkiye suçluların iadesi anlaşması yaptı, Çin Meclisi anlaşmayı onayladı
Büyük oranda Çin yönetiminden kaçan Uygur Türkleri'ni ilgilendiren anlaşmanın karşılıklı olarak imzalandığı duyuruldu.

Referans Medya

Türk ve Çin hükümetleri arasında 2017 yılında imzalanan anlaşmanın iki ülke meclisinde onaylanması konusunda anlaşmaya varıldı. Çin hükümeti yayın organı Global Times, 24 Aralık tarihinde Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çinli mevkidaşı Wang Yi arasında anlaşmanın oylanarak yürürlüğe girmesi konusunda mutabık kalındığını yazdı. Bu görüşmenin hemen ardından Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, ‘Suçluların İadesi Anlaşması’nın' kabul edildiğini açıkladı. Türkiye'de de önümüzdeki günlerde anlaşmanın meclis genel kurulan getirilmesi bekleniyor.

Uygurlar iade edilecek!

Çin Parlamentosu internet sitesi Türkiye'de yaşayan Uygurları terörist olarak gösterdi ve yakın dönemde iade sürecinin başlayacağını duyurdu.

Sitede yer alan bilgilere göre, alınan bu karar gereği, ''Türkistan İslam Partisi’nin (TİP) Türkiye’de faaliyet yürüten sivil yapıları tasfiye edilecek. Çin resmi yayın organı teslim alınan Uygur'ların mahkeme edileceğini ve suça karışmış olanların cezalandırılacağını' belirtti.

İkili ilişkilerin gelişmesinde büyük rol oynayacak!

Çin Parlamentosu internet sitesinde yer alan metinde, ''Türkiye ile Çin arasında imzalanan bu anlaşma, ikili ilişkilerin gelişmesinde büyük rol oynayacak'' vurgusu yapıldı. Yapılan bildirimde Türk ve Çin taraflarının imzaladığı iade anlaşma metni de yayınlandı. 

Panik ve endişeye sebep oldu

Türkiye'de yaşayan Uygurlar, iade anlaşması sonrası büyük bir şaşkınlık içerisinde olduklarını, Türkiye'nin bu anlaşma gereği vereceği her Uygur'un cellada teslim anlamı taşıdığını kaydediyorlar. Sosyal medya da yapılan yorumlarda, Pekin yönetiminin Türkiye'ye sığınan ve Çin Komünist idaresinin "terör suçu" işlemekle itham ettiği Müslüman Uygurları bu yolla ele geçirmek istediği belirtiliyor. AFP'ye konuşan Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşit, sınır dışı anlaşmasının Çin'den kaçan ve henüz Türk vatandaşlığı almamış Uygurlar arasında "büyük bir paniğe sebebiyet verdiğini beyan etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89