• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Çin ürettiği yapay güneş enerjisi sistemini aktive etti

Çin ürettiği yapay güneş enerjisi sistemini aktive etti
Çin Komünist yönetimi, HL-2M Tokamak reaktörünü çalıştırdığını duyurdu. Çin'in en büyük ve en gelişmiş nükleer füzyon deneysel araştırma cihazıdır ve 150 milyon Santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklara ulaşabilir.

Referans Medya

Çin tarafından üretilen sistem bugüne dek üretilen en gelişmiş nükleer füzyon özelliği taşıyor ve 150 milyon Santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklara ulaşabilme niteliğine sahip.
''Yapay Güneş" olarak isimlendirilen nükleer füzyon reaktörünün geçtiğimiz Cuma günü ilk kez çalıştırıldığı ve denemenin başarılı olduğu açıklandı.

Güneş çekirdeğinden 10 kat daha sıcak

Bilim adamları, HL-2M Tokamak reaktörünün potansiyel olarak güçlü bir temiz enerji kaynağının kilidini açabileceğini belirtiyorlar.

People's Daily'ye göre ise sistem, sıcak plazmayı kaynaştırmak için güçlü bir manyetik alan kullanıyor ve 150 milyon santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklara ulaşabiliyor ve bu güneşin çekirdeğinden yaklaşık on kat daha sıcaklık elde edilmesini sağlıyor.

Reaktör, Çin'in güneyinde yer alan Sichuan eyaletinde üretildi. 

Sistem Çin açısından hayati önem taşıyor

 Uzmanlar, "Nükleer füzyon enerjisinin geliştirilmesi Çin'in sadece stratejik enerji ihtiyaçlarını çözmenin bir yolu değil, aynı zamanda Çin'in enerji ve ulusal ekonomisinin gelecekteki sürdürülebilir gelişimi için de büyük önem taşıdığı yorumunu yapıyorlar.

Nükleer füzyon reaktörünün üretimi ile ilgili çalışmaların 2006'da daha küçük versiyonlarını geliştirmek için çalışmaları ile başladığı kaydedildi.

Kutsal kase

Benzer bir faaliyet Fransa'da yürütülüyor ve  2025'te tamamlanması bekleniyor. Fransa merkezli sistemin dünyanın en büyük nükleer füzyon araştırma projesi olma özelliği taşıdığı bildiriliyor.

Enerjinin Kutsal Kasesi olarak kabul edilen Füzyon ve güneşe güç veren an etken olarak bilinmekte.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89