• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

'Çin baskısı altındaki Uygurlara doğrudan mülteci statüsü verilsin'

'Çin baskısı altındaki Uygurlara doğrudan mülteci statüsü verilsin'
İngiltere'de 44 vekilden çağrı: 'Çin baskısı altındaki Uygurlara doğrudan mülteci statüsü verilsin'

İngiltere'de farklı partilerden 44 parlamento üyesi, içişleri bakanına bir mektup yazarak, ülkeye gelen Uygurlara otomatik olarak mülteci statüsü verilmesini talep etti.

İçişleri Bakanı Priti Patel'e gönderilen mektupta "Çin devletinin özellikle de zulümden kaçarak İngiltere'ye sığınan tüm Uygurlara otomatik olarak mülteci statüsü vermeyi taahhüt edin" denildi.


The Guardian'ın haberine göre, Liberal Demokrat Partililer tarafından kaleme alınan ve hükümete çağrıda bulunan mektuba, Muhafazakar Parti, İşçi Partisi, İskoç Ulusal Partisi ve Yeşiller Partisi'nden 44 milletvekili ve lord imza attı.

Dünya Uygur Kongresi İngiltere Temsilcisi Rahima Mahmut da, "Doğu Türkistan'da artarak ortaya çıkan kanıtlar, Uygur halkına karşı bir soykırımın olabileceğini gösteriyor. Birleşik Krallık, zulümden kaçan Uygurlara yardım etme çabalarında ön saflarda olmalı ve karşılaştıkları riskler de göz önüne alındığında, tüm Uygur sığınmacılara otomatik olarak mülteci statüsü vermelidir." diye konuştu.

İnsan hakları alanında faaliyet gösteren örgütler, Çin'in, Doğu Türkistan'da 3 milyon civarında Uygur, Kazak, Kırgız, Özbek ve diğer Türk azınlıklara mensup vatandaşları toplama kamplarında tuttuğunu öngörüyor.

Kamplardan gelen raporlar, tutukluların çok kötü koşullarda tutulduklarını, dinlerini terk etmeye zorlandıklarını ve işkenceye maruz kaldıklarını gösteriyor. Ayrıca Pekin yönetimi, Uygur nüfusunu azaltma girişimi kapsamında Uygur kadınları kısırlaştırmakla suçlanıyor.

 

Liberal Demokrat Parti: Baskı kanıtları artık göz önünde


Mektupta Çin yönetiminin 1985 Çin-İngiltere ortak bildirgesini ihlal etmesinin ardından Birleşik Krallık'ın BNO pasaportu sahibi Hong Kong'lulara İngiltere'de oturum hakkı verdiğine atıfta bulunuldu.

Liberal Demokratların dışişlerinden sorumlu sözcüsü Alistair Carmichael, "Birleşik Krallık'a sığınmak isteyen Uygurların (mülteci statüsü almak için) davalarını kanıtlaması gerekmemeli. Kanıtlar artık göz önünde. İçişleri bakanı, bu acımasız baskıdan kaçan tüm Uygurlara otomatik olarak mülteci statüsü vermek için adımlar atmalıdır." açıklamasında bulundu.

İsveç hükümeti geçen yıl, Çin'den kaçan Uygur sığınmacıların tamamına mülteci statüsü verileceğini belirterek diğer Batılı ülkelere de aynı şekilde adım atması çağrısında bulunmuştu.

İngiltere İçişleri Bakanlığı: Bu konuda gururlu bir geçmişe sahibiz


Bu arada mektubun teslim edilmesinin ardından açıklama yapan İngiltere İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Birleşik Krallık, Mülteci Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerimize uygun olarak, ihtiyacı olanlara koruma sağlama konusunda gururlu bir geçmişe sahiptir." diye konuştu.

Ayrıca sözcü, "Herhangi bir kişi, ülkesinde haklı gerekçelere dayanan zulüm veya ciddi zarar görme korkusuna haizse, normal şartlarda ona koruma sağlanır ve oraya (baskı gördüğü ülkeye) geri dönmesi beklenemez." diye konuştu.

 

Euronews

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89