• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

BM'den bir ilk: Esed ve Putin savaş suçu işledi

BM'den bir ilk: Esed ve Putin savaş suçu işledi
BM bünyesinde faaliyet yürüten Suriye Araştırma Komisyonu, 'son 8 aylık dilimde Esed ve Putin'in aralarında pazaryeri, okul, sağlık kuruluşu ve sivillere ait 52 noktayı vurduğunu' açıkladı.

BM Komisyonunun Suriye'de Kasım 2019 - Haziran 2020 dönemini içeren 29 sayfalık raporda İdlib ve çevresine bu dönem zarfında düzenlenen saldırıların savaş suçu niteliği taşıdığı belirtildi. İdlib bölgesinde sivillerin, sağlık kuruluşları ve çalışanlarının kasten vurulduğu vurgusu yapıldı.
 
Komisyon raporunda, Rusya'nın İdlib'de sivil unsurlara gelişigüzel saldırılar düzenleyerek savaş suçuna varan eylemler sergilediği' bilgisine yer verildi.

BM'den salgın uyarısı
 
BM raporunda, "savaş yüzünden mahvolmuş" ve "yaygın insan hakları ihlalleri" ile "savaş suçlarının yaşandığı" İdlib'de halkın şimdi de yeni tip Coronavirus (Covid-19) tehdidiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı. 

Rejim destekçileri işkence, yağma ve tehcir suçu işledi


 "Suriyeli çocuklar, kadınlar ve erkekler, hükümet yanlılarının 2019'da silahlı grupların elinde kalan son bölgeleri de ele geçirmek için başlattığı askeri harekatta sonu gelmeyen acılara maruz kaldı" ifadesi kullanılan raporda, Suriye ordusunun havadan ve karadan bombardımanları, tutuklama, işkence, yağma ve yerinden edilme iddiaları bu acılara örnek olarak gösterildi.
 Son 8 ayda İdlib ve çevresini hedef alan bombardımanlarda, 17 hastane ve sağlık kuruluşu, 14 okul ve 9 pazar yeri ile 12 saldırıda da sivillerin yaşadığı evler olmak üzere toplam 52 ihlalin kaydedildiği beyan edildi. 
 
Komisyon raporunda, rejim ve destekçilerinin son dönem saldırılarında 1 milyonu aşkın sivilin yaşadığı beldeleri terke mecbur bırakıldığı ve bu duruma dair BM İnsan Hakları Konseyi'nin özel soruşturma açılması talebinde bulunduğu bilgisine yer verildi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89