• BIST 10158.34
  • Altın 2390.665
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.6997
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

BM'den 13 yıllık İran ambargosunun uzatılmasına ret

BM'den 13 yıllık İran ambargosunun uzatılmasına ret
İran'a yönelik 13 yıldır uygulanan silah ambargosunun süresi doldu. ABD'nin ambargonun süresinin yenilenerek uzatılması yönündeki teklifi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda reddedildi.

Referans Medya

Bileşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ekim ayında süresi dolan İran'a yönelik ambargonun süresinin uzatılması yönündeki teklifi reddetti. Rusya ve Çin'in hayır dediği karar oylamasında, İngiltere, Almanya ve Fransa çekimser kaldı. Amerika'ya tek destek ise daimi üye olmayan Dominik Cumhuriyeti'nden geldi. 

İki ülke temsilcileri restleşti

İran’a yönelik uygulanan konvansiyonel silah yasağının uzatılması ile ilgili yapılan oylamanın ardından ABD ve İran'ın BM Temsilcileri restleşti. Amerikan Temsilci Kelly Craft, “Amerika, İran’a uygulanan silah ambargosunun uzatılması için her şeyi yapacağına dair verdiği sözü önümüzdeki günlerde tutacak” açıklaması yaparken İran Temsilcisi Macid Tahti Ravançi  ise ABD’den gelecek her hamleye sert biçimde karşılık verileceğini' söyledi. 

Pompeo: İran dünyanın bir numaralı terör sponsoru

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo BMGK kararının ardından yayınladığı mesajda, İran'ı, dünyanın bir numaralı terörizm sponsoru olarak gösterdi. ''Konsey İran'a ölümcül silahları alıp satmasının yolunu açtı'' diyen Pompeo, diğer Ortadoğu ülkelerinin taleplerini ise görmezden geldiğini ve ABD'nin bu yanlışı düzeltmek için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Ortadoğu'yu daha fazla istikrarsızlaştırır

Pompeo'nun açıklamalarına en güçlü destek İsrail'den geldi. İsrail BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, "Konsey'in Tahran'daki terörist rejimin ölümcül silahlar edinmesine izin vermek yerine, İran'ın elini kolunu bağlayacak yaptırımlar uygulamalıydı'' dedi.  belirtti. İsrail Temsilcisi bu kararın Ortadoğu'yu daha fazla istikrarsızlaştırarak dünyada şiddetin artmasına neden olacağı iddiasında bulundu. 

Amerika yalnızlaştı

BM'nin ambargo kararından memnun olan İran Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Abbas Musevi, "BM'nin 75 yıllık tarihinde ABD hiç bu kadar yalnızlaşmamıştı'' tespitinde bulundu. 

İranlı Diplomatın ifadelerine benzer bir açıklama da Çin BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun'dan geldi. Jun, ''karar tek yönlülüğün destek görmediğini ve zorbalığın başarısız olmaya mahkum olduğunu bir kez daha ortaya koydu'' dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89