• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Bir günde 2 korsan devlet ilan edildi

Bir günde 2 korsan devlet ilan edildi
Yemen ve Libya’da 28 Nisan günü 2 korsan devlet ilanı gerçekleşti. Her iki devlet ilanının arka planınında da BAE yönetimi yer alıyor.

Libya’nın doğusunu kontrol eden Hafter’in kendisini Devlet Başkanı ilan ettiği 27 Nisan’da, Yemen’in güneyinde ise BAE  güdümlü Geçiş Konseyi, Aden merkezli yeni bir hükümet kurduklarını duyurdu. 


Hafter ülkeyi fiilen böldü


Kaddafi’nin devrilmesinin ardından ABD’den Libya’ya dönen Halife Hafter 2014’te yönetimi ele geçirme amaçlı darbe girişiminde bulundu. Darbenin başarısız olmasının ardından Tobruk merkezli korsan hükümet kurarak askeri mücadele sürecini başlatan Hafter, Beyda, Ecdebiye, Tobruk, Bingazi, Uveynat, Şuveyrif ve Kufra kentlerini ele geçirdi. Hafter’in 27 Nisan’da yayınladığı Başkanlık mesajı, ülkenin doğusunda ki fiili bölünmenin resmi duyurusu olarak yorumlandı.  


Trablus’a saldırı başlattı


Halife Hafter Libya’nın doğusunda bulunan bölgelerde sağladığı kontrolün ardından 2019 yılı 4 Nisan tarihinde Trablus’a kapsamlı operasyon başlattı. Türkiye’nin devreye girmesiyle UMH güçleri Hafter güçlerinin Trablus saldırısı püskürtüldü. Mart ve Nisan aylarında Trablus çevresinde 5 bin kilometrelik alan Hafter’e bağlı çetelerden arındırıldı. 
Uluslararası anlaşmaları yok sayarak devlet ilanına gittiler


Libya’da Halife Hafter, BM'nin garantörü olduğu "Suheyrat Anlaşması'nın hükmünü yitirdiğini ve kendisine bağlı silahlı yapının tüm ülkeyi kontrolü altına alacağını" belirtti. Yemen’de ise Güney Geçiş Konseyi, yine uluslararası niteliğe sahip Riyad Mutabakatı’nı yok sayarak korsan hükümetin kurulduğunu açıkladı. Her iki ülkede yaşanan olağanüstü gelişmeler sonrası başta ABD ve BM olmak üzere bir çok ülke ve kurum yeni devlet kurulum açıklamalarına tepki gösterdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89