• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Avrupa Adalet Divanı'na göre işveren başörtüsünü yasaklayabilir!

Avrupa Adalet Divanı'na göre işveren başörtüsünü yasaklayabilir!
Avrupa Adalet Divanı, başörtülü iki kadının açtığı davada kararını açıkladı. Tepki çekecek karara göre işveren belli şartlar altında, çalışanlarının dini veya siyasi semboller taşımasını yasaklama hakkına sahip.

Avrupa'da işverenler, çalışanlarının başörtüsü gibi dini inancı veya politik görüşü yansıtan sembolleri takmasını ya da giymesini yasaklayabilecek. Karar Avrupa Adalet Divanı'ndan çıktı.

YÜKSEK MAHKEME ŞERH DÜŞTÜ

Avrupa'nın en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, kararında birliğin 27 üye ülkesindeki mahkemelerin böylesi bir yasağın 'gerçek bir ihtiyaçtan' kaynaklanıp kaynaklanmadığını göz önünde bulundurması gerektiğini de belirtti.

Karara göre, işverenler bu açıdan çalışanların hak ve çıkarlarını da gözetmek zorunda. Bu hak ve çıkarların kapsamına inanç özgürlüğüne dair yasalar da giriyor.

"SOSYAL AYRIMCILIĞI ÖNLEMEYE YÖNELİK..."

Reuters'ın aktardığı mahkeme kararında "Çalışma yerinde politik, felsefi ya da dini inançlara yönelik görünür durumda herhangi bir şeyin giyilmesini yasaklamak mümkündür. Ancak bunun müşterilere karşı tarafsız yaklaşım ve sosyal ayrımcılığı önlemeye yönelik gerekçeye dayanması gerekiyor" ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Dava biri özel çocuk bakım merkezinde çalışan, diğeri ise satış asistanı ve kasiyer olarak görev yapan başörtülü iki kadın tarafından Almanya'da açılmıştı. Ancak dava daha sonra Avrupa Adalet Divanı'na taşınmıştı.

İşe başladıklarında başörtüsü takmayan iki kadın, daha sonra kararlarını değiştirmişti. Ancak iki kadına buna izin verilmeyeceği belirtildikten sonra farklı zamanlarda ikisi de işten uzaklaştırılmıştı.

Kaynak: Sputnik

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89