• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Apple'ın tedarikçisi Çinli firma Uygur Türklerini köle işçi olarak çalıştırıyor

Apple'ın tedarikçisi Çinli firma Uygur Türklerini köle işçi olarak çalıştırıyor
Alanında en büyük firmalar arasında yer alan Apple için üretim yapan Lens Technology'nin Uygur Türklerini zorla çalıştıran firmalar arasında yer aldığı tespit edildi.

Referans Medya

Apple’ın tedarikçisi olan firmanın tüm dünyada tepki gören 'insanlık dışı uygulama' ile ucuz işgücü edindiği belirtiliyor. Apple kanadından bu haberlere ilişkin yapılan açıklamada ‘Köle işçi’ haberini yalanlandı.

Binlerce Uygur köle işçi

Washington Post’un haberine göre; Müslüman Uygur Türkü nüfusunun yoğun olduğu bölgelerden tedarikçi firma Lens Technology’e işçi transferi yapıldı. Şirketin fabrikasında Pekin yönetiminin soykırım politikalarına maruz kalan Uygur Türkleri zorla çalıştırıldı. ‘Köle işçi’ Uygur Türkü sayısı onbinlerle ifade ediliyor.

Belgelerle ispat etti

Çin firması ile ilgili ihlali ortaya çıkaran Tech Transparency Project, internete sızan iddiaların doğruluğunu savundu. Tech Transparency Protect tarafından yayınlanan belgelerde, Lens Technology’e ait bir fabrikada Uygur Türk'ü işçilerin işe başlamadan önce alındıkları yere geri götürüleceği bilgisi yer alıyor. Söz konusu belgede COVID-19 salgını sonrasında tarifeli uçuşların askıya alınması sebebiyle Uygur'ın bekletildiği ve daha bazılarının gönderildiği ibaresi bulunuyor.

Benzer bir başka belgede de iş gücü transferinin nasıl yapıldığına dair bir ayrıntılı rapora yer veriliyor. Rapora konu olan işçilerin de zorla çalıştırılan Uygur Türkleri olduğu kaydedildi.

Bahane Eğitim Faaliyeti

Çin, Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine uzak bir tesiste çalışma ya da ‘eğitim faaliyeti’ bahanesiyle toplama kamplarında tutulma seçenekleri sunuyor. Çalışmayı seçenler ise iş merkezlerinde tutuluyor. Pekin yönetimi asimilasyon politikaları çerçevesinde 4 milyona yakın Uygur Türkünü toplama kamplarında tutuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89