• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Amerikalı bir beyaz istemiyorum dedi siyahi Müslüman kadın uçaktan indirildi

Amerikalı bir beyaz istemiyorum dedi siyahi Müslüman kadın uçaktan indirildi
Uçaktaki varlığından dolayı beyaz bir erkek yolcunun "rahat hissetmediğini" beyan etmesi üzerine, Müslüman bir kadının American Airlines uçuşundan çıkarıldığı bildirildi.

Muslim Girl (Müslüman Genç Kız) internet sitesinin kurucusu ve New Jersey'deki Kongre seçimlerinde yarışan ilk Müslüman kadın olan Amani al-Khatahtbeh, 14 Kasım'da Newark'tan Kuzey Karolina'nın Charlotte kentine uçacaktı.

Al-Khatahbeth güvenlik kuyruğunda beklerken bir adamın önüne kaynak yaptığını ve adamın bu davranışına tepki gösterdiğini iddia ediyor.

Attığı tweette şu ifadeleri kullandı:

Bugün TSA'da (Ulaştırma Güvenlik Dairesi) en çılgın deneyimi yaşadım.
Arkamdaki, imtiyazlı olduğuna inanan beyaz bir adam, 'hala ayakkabılarımı çıkardığım için' sırada önüme geçmekte ısrar etti.
Ben herkes gibi sırasını bekleyebileceğini söyleyince nasıl 'birinci sınıf' ve 'precheck' (TSA Precheck, yolcuların güvenliği daha hızlı geçmesini sağlayan üyelik programı -çn.) olduğunu püskürmeye başladı.

Al-Khatahtbeh'in iddiasına göre, adam kendi valizini onunkinin önüne koydu ve ondan önce metal detektörlerden geçmek için sırayı atladı.

Kadın şu ifadeleri de kullandı:

Hepiniz biliyorsunuz, eğer ben TESETTÜRLÜ MÜSLÜMAN BİR KADIN olarak öfke nöbeti geçirip TSA güvenliğinden geçme cüreti gösterseydim ÖLDÜRÜLEBİLİRDİM.
Gözaltına alınırdım, uçağımı kaçırırdım, muhtemelen hakkımda suçlamalarda bulunulurdu vs.

Al-Khatahtbeh, TSA görevlilerinin adamı ihtar etmektense kendisine "uzatmamasını" söylediğini sözlerine ekledi.


Al-Khatahtbeh de "O yolcunun burada olması da beni rahat hissettirmiyor. O yolcunun çıkarılmasını istiyorum" diye tepki veriyor. 

"Yoksa birinci sınıf olduğu için mi çıkarılmıyor?" diye ekleyip neden kendi sözünün yerine adamın sözüne inanıldığını sorguluyor.

Jake adındaki başka bir yolcu da olayla ilgili ayrı bir tweette şunları yazdı:

Adamın teki Müslüman bir kadının uçaktan inmesini istediği için uçağımdan inmek zorunda kaldım. @AmericanAir çalışanları adamın isteğini yerine getirdi ve kadına hiçbir açıklama yapmadı.

New Jersey Herald'a göre Al-Khatahtbeh, Havalimanı İdaresi tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bir sözcü, bağımsız bir genel müfettişin olayla ilgili soruşturma başlattığını söyledi.

Bir American Airlines sözcüsü, The Hill'e şu açıklamada bulundu:

İlk tanık ifadeleri, tartışmanın TSA taraması esnasında başladığını gösteriyor.
Hem PreCheck hem de PreCheck olmayan tarama tek bir şeritte birleştirilmiş.
Anladığımız kadarıyla Al-Khatahtbeh, PreCheck'e kayıtlı diğer yolcunun ayrıcalıklı bir muamele gördüğünü düşünmüş; çünkü o, ayakkabılarını çıkarırken diğer yolcunun güvenlikten geçmesine izin verilmiş.
Bunu, terminal boyunca ve uçakta devam eden sözlü bir münakaşa izlemiş ve Al-Khatahtbeth uçakta yerine oturmadan önce yolcuyla yüzleşip onu videoya almaya başlamış.

Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, yaptığı açıklamada "Havayolu şirketi, onu taciz ettiği iddia edilen bir adamın sözüne dayanarak, polise haber verip uçuştan attığı Amani'ye ayrım yapmasının sebebini derhal açıklamalıdır" dedi.

The Independent, daha fazla yorum için American Airlines ile irtibata geçti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89