• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Abdullah Öcalan Suriye'den ayrıldığında yanında 1 valiz dolusu Amerikan doları vardı

Abdullah Öcalan Suriye'den ayrıldığında yanında 1 valiz dolusu Amerikan doları vardı
PKK elebaşısının Suriye'den çıkarıldığı 1998 yılında Yunanistan Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos, o günlerde yaşananları yazdı. 

Referans Medya

Yunan Bakan Teodoros Pangalos, Öcalan'ın Rusya, İtalya ve Belarus macerasının ardından 1999 yılında Atina’ya getirilmesine ilişkin detayları geçtiğimiz Aralık ayında piyasaya çıkan kitabında anlattı.

Hürriyet gazetesi Atina Muhabiri Yorgo Kırbaki, Yunan Bakan Pangalos'un ‘Kardak/S-300/Öcalan’ ismini taşıyan kitabından bazı bölümleri haberleştirdi. Bugüne kadar gizemini koruyan dönem olaylarını anlatan Pangalos, kitabında 1996-1999 dönemindeki “Kardak Krizi” (1996) ve terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın Yunanistan’a gelişi, Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye götürülmesi (1999) süreçlerine ait önemli bilgiler paylaştı. 

İşte kitapta yer bulan Öcalan ve Türk-Yunan ilişkilerine dair dönem olaylarından öne çıkanlar başlıklar:

Yunan İstihbaratı Atina'ya getirdi

Yunan medyasında bazı alıntıların yer aldığı kitapta Pangalos, Türkiye ile Yunanistan arasında krize neden olan “Öcalan skandalı” için şunları yazdı: “Tüm Yunan siyasi partilerin milletvekillerinden oluşan bir heyet, Türkiye ile Irak sınırı yakınında Öcalan’ı ziyaret ettiklerinde, hadlerini aşıp kendi dış politikalarını uygulayarak, Stalinci ve son derece antipatik bulduğum Öcalan’ı cesaretlendirdiler. Öcalan, 1995’teki o ziyarette bir Türk-Yunan savaşı çıkabileceğine inandı. Ben dışişleri bakanı iken Öcalan’ı Atina’ya Yunan İstihbarat Teşkilatı (EYP) getirdi. EYP, Öcalan’ın Atina’ya gelmesi için polisleri bile dışarı çıkararak, havaalanındaki VIP salonunu boşalttı.

Mandela Afrika'ya girişini kabul etti ancak ardından istifa etti

“Öcalan’ı kabul etmesi için Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela ile görüştüğümde, odada ikimizden başka, eşim Hristina ve dedikodulara bakılırsa Mandela’nın son aşkı olan Hintli sekreteri vardı. Mandela, ‘Adam Stalinci. Mücadelesi de hoşuma gitmiyor. Ne yapalım’ diye sekreterine sordu. Sekreterin yanıtından ikna oldu.

“Öcalan’ı Güney Afrika’nın Johannesburg kentine götüren ve Yunan işadamı T.A.’ya ait uçak, 6 saat uçuştan sonra ikmal için Kenya’nın başkenti Nairobi’ye indi. Aynı anda, Mandela’nın istifa ettiğini duyduk.

Yeni yönetim reddetti

Öcalan’ın refakatçileri, Güney Afrika’nın yeni Cumhurbaşkanı’na ulaşıp davetin geçerli olup olmadığını sordular. Cevap olumsuzdu. Nairobi’deki Yunan Büyükelçisi Yorgo Kostula’ya güvenmiyordum. Kendisine Öcalan’ın büyükelçiliğe götürülmemesi ve Kenya-Tanzanya sınırına nakledilmesi talimatını verdim. Yunan asıllı Tanzanyalı bir bakanın sınırda büyük arazileri vardı. Öcalan orada gizlenip, Tanzanya’dan iltica talebinde bulunabilirdi. Ertesi gün, Kostula’nın emirlerime uymayarak, yorgun olduğu gerekçesiyle, Öcalan’ı üç cariyesi ile birlikte rezidansta ağırladığını öğrendim.”

Valizden para çıktı

“Öcalan nereye gitse, beraberinde küçük bir valizi de yanından ayırmazdı. Nairobi’de yakalandığında bu valizi otomobilde bıraktı. EYP mensubu Savas Kalenderidis (Öcalan’ın koruması olan eski Yunan ajanı) arayıp, valizde patlayıcı madde bulunabileceğini, Öcalan’ın yakalanması halinde intihar etmek için kullanmak için bu valizi beraberinde taşıyor olabileceğini söyledi. Valiz, Yunan Büyükelçiliği’nde açıldı. İçinden 100 dolarlık banknotlar halinde çok büyük bir para çıktı.”

Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirildi

Yunanistan istihbaratının Ocak 1999’da Afrika'ya götürmek üzere Atina'dan çıkardığı Abdullah Öcaln, şubat ayının ilk günlerini Kenya’daki Yunan Büyükelçiliği’nin rezidansında geçirdi.

Terörist Öcalan, 15 Şubat 1999'da kaldığı rezidanstan Hollanda’ya gitmek üzere çıkarıldı ve Türk güvenlik güçlerinin operasyonu ile yakalanıp Türkiye'ye getirildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89