• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

ABD'den Twitter'a suçlama: Suud casusluğu yapıyor

ABD'den Twitter'a suçlama: Suud casusluğu yapıyor
Twitter, bir süredir Amerikan politikacıları tarafından Suudi muhaliflerin öldürülmesine neden olmakla suçlanıyor.

Amerikan Cumhuriyetçi kanadından politikacılar, şirket hakkında Suudi krallığına 'casuslar' hakkında bilgi vermesi için baskı yaptığı suçlamasında bulundu.

Twitter'a büyük suçlama!

Twitter, bir süredir Amerikan politikacıları tarafından Suudi muhaliflerin öldürülmesine neden olmakla suçlanıyor. Amerikan kongresinden Cumhuriyetçiler, şirket hakkında Suudi krallığına "casuslar" hakkında bilgi vermesi için baskı yaptığı suçlamasında bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi'nin İç Gözetim ve Hükümet Reform Komitesi üyesi Cumhuriyetçi milletvekilleri, Suudi hükümeti için casusluk yaptığı iddia edilen eski çalışanlarla ilgili olarak şirketteki 2015 müşteri verilerinin korsanlığı hakkındaki bilgileri ifşa etmesi için Twitter Inc. üzerindeki baskısını yoğunlaştırıyor.

Cumhuriyetçileri Twitter'a suçlamaları

Kentucky'den Cumhuriyetçi ve komitenin önde gelen üyelerinden Temsilci James Comer, 2 Eylül 2020'de Twitter CEO'su Jack Dorsey'e, şirketi "kötü yönetim" ile suçlayan bir mektup yazdı ve komitenin “Twitter'ın güvenlik sorunlarının insanların hayatlarını yeniden riske atmamasını sağlamak için yasama dahil tüm olası seçenekleri değerlendireceği” şeklinde uyarı notu düştü.

Comer'in mektubu, 19 Ağustos 2020'de yayınlanan ve Suudi hükümeti için gizli çalıştıkları söylenen eski Twitter çalışanları hakkındaki iddialara dayanıyor. Olayla ilgili detayların da yer aldığı mektup, hediyeler ve para karşılığında isimsiz Suudi kullanıcılar hakkında dahili veriler toplayan Bloomberg ajans raporuna bir ölçüde cevap sayılıyor.

Öte yandan, iddialar üzerine insan hakları gruplarının yaptığı açıklamalara göre, 12 Mart 2018'de Riyad'da gizli polis güçleri tarafından tutuklanan insani yardım görevlisi Abdul Rahman Al-Sadhan'ın da aralarında bulunduğu hükümeti eleştiren kişileri taciz etmek veya tutuklamak için iki çalışanın topladığı verilerin Suudi yetkililere ulaştığı iddia ediliyor.

Commer, mesajında şunları yazdı: “Twitter'ın, kullanıcılarının hesapları için daha sıkı bir gözetim ve güvenlikli sağlamak için aldığı önlemlerin doğasına ilişkin şeffaf olmaması, şirketin tüzüğünden yararlanarak işlenen suçların hiçbirinden sorumlu olmadığına inandığı izlenimini veriliyor. Twitter pek çok kişiye güveniyor ve bu da onlara insanların verilerine ve kişisel bilgilerine olağanüstü erişim sağlıyor.”

Twitter'ın bu endişeleri gidermeyi reddettiğini, Suudi casuslarıyla ilgili raporlarda ise Twitter'ın kötü yönetiminin rakiplerin öldürülmesine yol açmış olabileceği üzerinde duran Comer'in mektubuna yanıt olarak Twitter, bunun bir soruşturma konusu olduğunu belirterek, dava hakkında bilgi talebi için 11 Eylül'de kendisine gönderilen mektuba ret cevabı verdi.

Twitter'ın Amerika'daki kamu politikasından sorumlu başkan yardımcısı Jessica Herrera Flanigan, Bloomberg News'in gözden geçirdiği mesajda şunları yazdı: “İzinsiz girişleri önlemek, en iyi siber güvenlik uygulamalarını bulmak için meslektaşlarımız ve sektör uzmanlarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz ve ayrıca kim olduğunu belirlemek için kanuni makamlar ile birlikte çalışıyoruz. Kötülerin adalete teslim edilmelerine yardım ediyoruz. "

Twitter'a Baskı

Komer, son aylarda Twitter'a yoğun baskı yapıyor. 15 Temmuz'da bilgisayar korsanları sosyal medya platformuna sızdı ve Barack Obama, Joe Biden, Jeff Bezos ve Elon Musk'un da dahil olduğu 130 hesaba girdi. Floridalı 17 yaşındaki bir çocuk “beyin” olmakla suçlandı ve yetkililer bu olay nedeniyle iki kişiyi tutukladı.

Olaydan bir gün sonra Koomer, Twitter'a yazarak ondan Twitter'ın yanıtı ve olanlara verdiği yanıt hakkında bilgi istedi. Twitter ise, Hükümet Gözetim ve Reform Komitesi üyelerine brifing vermek için bir toplantı yaptı.

Ancak Cumhuriyetçi bir sözcü Bloomberg'e yaptığı açıklamada Twitter'ın uygulamalarına ilişkin güvenlik ve sansür önlemlerini çok ciddiye almadığının açık olduğunu söyledi.

Twitter'ın bu endişeleri gidermek için somut bir eylemi olmaması durumunda, komite harekete geçme seçeneklerini gözden geçiriyor.

Öte yandan bir Twitter sözcüsü, şirketin çeşitli kongre komiteleri ve temsilcileriyle birebir iletişim halinde olduğunu söyledi ve son güvenlik ihlaliyle ilgili birkaç kez bilgi paylaştı.

Şirket sözcüsü ise, "Şirket ayrıca, bu konu hakkında halkla proaktif olarak iletişim kurmaya, doğrudan tweetler ve blog gönderileri yayınlamaya ve devam eden yasal soruşturma ışığında paylaşabileceğimiz tüm belirli ayrıntılar hakkında müşterilerimizle proaktif olarak iletişim kurmaya devam etmeye istekli” şeklinde konuştu.

Kaynak: Arap Postası

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89