• BIST 9801.96
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

ABD Özel Kuvvetler subayı 'Rus ajanlığından' tutuklandı

ABD Özel Kuvvetler subayı 'Rus ajanlığından' tutuklandı
ABD Adalet Bakanlığı, eski bir ABD Özel Kuvvetleri personelinin casusluk suçlamasıyla tutuklandığını açıkladı.

Peter Debbins’in gizli bilgileri 10 yıldan uzun bir süre boyunca Rus askeri istihbarat teşkilatına (GRU) aktardığı iddia ediliyor. Bir açıklamaya göre 2000’lerde Rusya’ya yaptığı birkaç ziyaret sırasında GRU ajanıyla temas kurduğu belirtiliyor. 45 yaşındaki Yüzbaşı Debbins, suçlu bulunduğu takdirde ömür boyu hapisle karşı karşıya kalacak.

Başsavcı Yardımcısı John Demers, “Debbins, bir ABD Ordusu subayı olarak yeminini ihlal etti, özel kuvvetlere ihanet etti ve gizli bilgileri Rus istihbarat subaylarına ifşa ederek, biriminin ayrıntılarını vererek ve Rus istihbaratının özel kuvvetler ekip üyelerini belirlemesine yardımcı olarak ülkemizin ulusal güvenliğini tehlikeye attı. Ülkemiz bu sanığa en büyük güveni verdi ve o, bu güveni ABD’ye karşı bir silah olarak kullandı.” dedi.

Rusya Bağlantısı
Basın açıklamasında, Debbins’in annesinin SSCB’de doğduğu ve kısmen bu nedenle Rusya’ya ilgi duyduğunu ve 1994 ile 2010 arasında oraya defalarca seyahat ettiği açıklandı. Debbins, 1990’larda Çelyabinsk şehrinde tanıştığı bir Rus subayının kızıyla evlendi.

Basın açıklamasında, sık sık Moskova’ya bağlılığını Rus görevlilerine ifade ettiğini ve kendisini “Rusya’nın oğlu” olarak tanımladığı söyleniyor. Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Rus istihbarat ajanlarının onu özel kuvvetlere katılmaya ve kariyerini sürdürmeye teşvik ettiği iddia edildi.” denildi.

Debbins, Almanya’da özel kuvvetlere katılmadan önce, ABD Ordusunda aktif görevde bulundu. Güney Kore dahil kimyasal birimlerde görev yaptı. Daha sonra en yüksek güvenlik iznini aldı ve Azerbaycan’a gönderildi ancak bir güvenlik ihlali nedeniyle soruşturuldu ve komutanlıktan çıkarıldı. Kasım 2005’te şerefli terhis aldı ve 2010 yılına kadar ihtiyatta görev yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89