• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C

AB 35 yıl sonra sınırları kapattı

AB 35 yıl sonra sınırları kapattı
AB ülkeleri 35 yıl süren sınırsızlık uygulamasını sonlandırıyor. Birlik üyesi ülkelerden İspanya, Slovakya, Çekya, Polonya, Ukrayna, Norveç, Danimarka, Almanya, Avusturya, Macaristan, Gürcistan, Malta, Slovenya ve Fransa sınırlarını kapatma kararı aldı.

Referans Medya [Miraç Şamil Atalan}

Avrupa kıtasında Fransa, Almanya, Lüksemburg, ve Hollanda öncülüğünde kurulan birlik 1985 yılında yapılan Schengen Anlaşmasıyla tüm sınırları kaldırdı. İlk olarak 5 ülke arasında kaldırılan sınırlar daha sonra genişleyerek 26 ülkeye çıkarıldı. Avrupa Birliği’nin 35 yıllık ‘sınırsızlık’ serüveni, yeni tip koronavirüsün ilerlemesiyle yeni bir boyut kazandı. Başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde sınırların kapatılması öncelikli gündem konusu oldu. Almanya, İtalya ve Fransa sınır bölgelerine takviye askeri birlikler göndererek tüm sınır geçişlerini kapatmaya hazırlanıyor.

Ordu sokağa indi

Çin'in Wuhan kentinden yayılan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsün yeni merkezi Avrupa oldu. Fransa, İtalya ve İspanya’da salgının yayılmasını engelleme amacıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

 Fransa’da sokağa çıkma yasağını fırsat bilenlerin mağaza, market, ve dükkanları yağmalaması üzerine olağanüstü hal ilan edildi. Sokaklarda Fransız askerlerinin devriyesi başladı. Halk özgürlükleri kısıtlandığını öne sürerek tepki gösteriyor. Artan hoşnutsuzluk karşısında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Macron, "Sizden istediğim şeyin eşi görülmemiş olduğunun farkındayım, ama durum bunu gerektiriyor. Savaştayız. Başka bir orduya ya da ulusa karşı savaşta değiliz. Ama düşman tam burada, görünmez, yakalanması zor ancak ilerleme kaydediyor" dedi.

AB üyesi bazı ülkelerde zorunlu haller dışında sokağa çıkma yasağı getirildi. Tedbirlerin kontrolü için 100 bin polis ve jandarma görevlendirildi.

d1dbfdca-39e1-4fc9-86a8-8f22609b85dc.jpg

Sınırlar kapatıldı

Avrupa Birliği üyesi ülkeler salgın sebebiyle sınırlarını kapatma kararı aldı. Sınırları kapatma kararı alan ülkeler seyahat ve uçuş planlarının tümünü iptal etti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, koronavirüs ile mücadele kapsamında sınırlarını kapatma kararı alan bazı üye ülkeleri uyardı. Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Von der Leyen, " Dünya Sağlık Örgütü genel anlamda seyahat yasağı konmasını etkili bulmuyor. İnsanların hayatını ve şirketleri olumsuz etkiliyor." dedi. Üye ülkeler arasında dayanışmanın önemine vurgu yapan Von der Leyen, "Üye ülkeler tek taraflı kararlar almamalı zira bu durum hastaneler ve hastaların ekipmanlara ulaşmasını zorlaştırıyor." ifadelerini kullandı. Almanya ile Fransa maske gibi sağlık ekipmanlarının ihraç edilmesini yasaklamış, bu durum birçok ülkenin tepkisine yol açmıştı

Tüm etkinlikler iptal edildi

Avrupa Birliği (AB) kurumlarında korona virüs alarmı verildi. Avrupa Savunma Ajansı’nın (EDA) bir personeline yeni korona virüs (Covid-19) şüphesiyle yapılan test sonuçlarının pozitif çıktığı doğrulandı.

Bu hafta başında AB Komisyonu tarafından virüsle mücadele paketinin açıklanmasının ardından ortaya çıkan ilk onaylanmış vak’a sonrasında EDA kapsamında yapılacak tüm toplantıların iptal edildiği bildirildi.

Söz konusu kararın tedbir amaçlı olduğu ve AB kurumlar arası sağlık kurulu tarafından alınan yeni tedbirlere dayandığını belirtti.

 

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89