• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

2 Pagan Ayinine Virüs Engeli

2 Pagan Ayinine Virüs Engeli
İslam öncesi mitolojilere dayandırılan ve ateş etrafında dans ederek kutlanan pagan ayinlerden Nevruz ve antik Yunan ritüeli olan Prometheus’un ateş çalmasına atfen sürdürülen Olimpiyat meşalesi yakma törenleri Koronavirüs sebebiyle iptal edildi.

2 Pagan Ayinine Virüs Engeli

İslam öncesi İran, Türk ve Kürt mitolojisine dayandırılan ve ateş etrafında dans ederek kutlanan pagan ayinlerden Nevruz ve antik Yunan ritüeli olan Prometheus’un ateş çalmasına atfen sürdürülen Olimpiyat meşalesi yakma törenleri Koronavirüs sebebiyle iptal edildi.

Türkiye, İran, Irak ve Yunanistan’da ortaya çıkan virüs vakaları nedeniyle eğitim, seyahat, spor, turizm başta olmak üzere bir çok alanda kısıtlamaya gidildi. İran, Türkiye ve Irak’ta gösterişli törenlerle kutlanan Nevruz ve Yunanistan’da kadim klasik olan kutsal meşale! törenleri bu yıl virüs engeline takıldı.  İslam tarihi araştırmacıları Nevruz’un putperest ayini olduğu değerlendirmesinde bulunuyor. Türkiye Diyanet Vakfı Ansiklopedisi’nde de Nevruz’un Mecusilere ait dini bir bayram olduğu ayrıntıları ile zikredilmekte.  

Provokasyon aracı olarak kullanıldı

PKK terör örgütü tarafından uzun yıllar provokasyon aracı olarak kullanılan Nevruz kutlaması 2005 yılından itibaren Türkiye’de resmi bayram olarak kutlanmaya başlandı. Terör provokasyonlarının büyük oranda önlendiği resmi kutlamaların Koronavirüs sebebiyle bu yıl ertelendiği açıklandı. Öte yandan Irak, Suriye ve İran’da da resmi ve özel kutlama komitelerince yapılan açıklamalarda törenlerin virüsten dolayı iptal edildiği belirtildi.

Zeus’tan ateş çalınamadı

Yunanistan’da Olimpia arkeoloji bölgesindeki Hera sunağında gerçekleştirilen Zeus’tan ateş çalma ayinin de Koronavirüs engeline takıldı. Her yıl büyük kalabalıklar eşliğinde yapılan törenler antik çağa özgü kıyafetlerle alana giren rahibelerden oluşan tören alayının sunağa yürüyüp etrafını sarmasıyla başlıyordu. Baş rahibe güneş tanrısı Apollon’a seslenmesi ve içbükey aynalar kullanarak güneş ışınlarının odaklanmasını sağlamasını seramik bir kapta ışınlar sayesinde tutuşan ateşin Panathinaikos Stadyumu’na rahibe alayıyla birlikte taşınması takip etmekteydi. Yol üzerinde bulunan yabani zeytin ağacında bir süreliğine duran rahibeler küçük bir çocuğun bu ağaçtan kestiği dalı barışın sembolü olarak kabul ederek yanlarında taşımakta. Finalde ise bu dal parçası zafer nişanesi olarak yine bir antik ayin esinlenmesi olan olimpiyat oyunları birincisine sunulmaktaydı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89