Trump: Çin'den hesap sorulmalı

Amerika Birleşik Devletler Başkanı Trump, BM'de yaptığı konuşmada Covid-19 için Çin virüsü tanımını kullandı.

Haber: Referans Medya

Donald Trump'ın Amerika'da 200 bin, dünya genelinde 1 milyonun ölümünden sorumlu tuttuğu Çin'den hesap sorulsun çağrısı yaptı.

Trump, "2. Dünya Savaşı'nın bitmesi ve BM'nin kurulmasından 75 yıl sonra, tekrar büyük bir küresel mücadelenin içerisindeyiz. Görünmez düşman, 188 ülkede sayısız yaşama mal olan Çin Virüsü'ne karşı zor bir savaş veriyoruz" şeklinde konuştu. 

Salgınla mücadelede 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kapsamlı seferberliği hayata geçirdiklerini belirterek Trump, "Aşı sağlayacağız, virüsü yeneceğiz, salgını sona erdireceğiz ve daha önce eşi görülmemiş yeni bir refah, işbirliği ve barış dönemine gireceğiz" dedi.

Çin'in ihmali var

Çin, virüsün ilk ortaya çıktığı günlerde yurtiçi seyahatleri kısıtlamış olsa da diğer ülkelere uçuşlara ve salgının dünyaya yayılmasına izin verdiğini söyleyen Trump, 'Çin'in etkisinde dediği' DSÖ'yü bir kez daha eleştirdi. Trump, "Çin hükümeti ve adeta Çin'in kontrolündeki DSÖ, insandan insana bulaşmaya dair kanıt bulunmadığı yönünde yanlış bir beyanda bulundu. Sonra da belirti göstermeyenlerin hastalığı yaymayacağı şeklinde yanlış bilgi verdiler" ifadelerini kullandı. 

BM eleştirisi

Trump, "BM etkili bir teşkilat olmak istiyorsa dünyanın gerçek sorunlarına odaklanmalı. Buna terörizm, kadınlara yönelik baskı, zorla çalıştırma, uyuşturucu kaçakçılığı, fuhuş ve insan ticareti, dine dayalı zulüm ve dini azınlıklara yönelik etnik temizlik dahil" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı ayrıca insan hakları alanında da her zaman lider konumda olmayı sürdürecekleri taahhüdünde bulundu.

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki