Rusya'nın geleceği Putin'in karton sandıklarında şekilleniyor

Rusya'da tüm bağımsız otoritelerin 'sonuçları belli' dediği referandum süreci sona erdi. Rusya'da piknik alanları, otomobiller, parklar, ve sokak aralarında kurulan karton seçim sandıkları ülkenin geleceğini belirliyor.

Referans Medya

Ülke genelinde 1 ya da 2 görevlinin beklediği karton sandıklar, Putin'in 2036 yılına dek iktidarda kalmasını sağlayacak referandum sürecinin en dikkat çeken unsuru oldu. Putin muhaliflerinin “anayasal darbe” dediği değişikliklerin varolan otoriter yönetime meşruiyyet kazandırma aracı olduğu belirtiliyor.

Türk ve Müslümanlar halkların hak ve hürriyetlerini ortadan kaldıracak

Kırım Haber Ajansı'nda yer alan habere göre yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Ruslara “devlet kurucu halk” statüsü verilecek ve Rusya’daki Türk ve Müslüman halkların tüm temel hak ve hürriyetleri ortadan kalkacak. 

Referandum ve sonuçlarını kişisel sosyal medya hesabından yorumlayan Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Rus olmayan halkları yoksayan Rusya’daki yeni anayasa değişikliğine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Rusya’da halkoylamalarının sonucunu Kremlin belirlediğine göre 23 Nisan sabahında Rusya Federasyonu artık fiilen ve hatta resmen üniter Rusya Cumhuriyetine evrilecektir.

Üstelik anayasa tasarısında açıkça belli olduğu üzere bu Rus ırkının “devlet kurucu halk olarak” diğer halklardan üstünlüğüne dayanan ırkçı, ayrımcı bir rejime sahip cumhuriyet niteliğine bürünecektir.

Hususen bir kez daha altını çizelim; bu anayasa değişikliği ile Rusya’da “yaşam ve varlığını sürdürme hakkı” yok edilecek olan milyonların büyük çoğunluğu Türk ve Müslüman halklardır.

Putin’in yere batasıca görev sürev süresiyle gündeme kapılmak yerine ırkçı ve ayrımcı, kendilerinden başka milletlerin yaşam hakkını elinden alan yeni Rus anayasasına karşı her türlü tepkinin verilmesi hayati önemdedir.

Referanduma katılım yüzde 55'lerde kaldı

 
Toplam 110 milyon seçmeni olan Rusya'da Putin'in iktidarda kalma süresini uzatma amaçlı yapılan referanduma katılım oldukça düşük olduğu belirtildi. Yapılan resmi açıklamada oylamaya katılım yüzde 55 seviyelerinde kaldığı vurgulandı. Salgın nedeniyle oyların açık alanlarda kullandığı seçimler ilginç görüntülerin kaydedilmesine sebep oldu. Hiç bir emniyet tedbiri ve inceleme, ehemmiyet gözetilmeyen seçim döneminde sokaklarda oy kullanılan karton sandıkların Rusya'da Putin yönetiminin otoriter niteliğini artıran formalite etkinlik olarak nitelendiriliyor.

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki