Kırgızistan karıştı: Göstericiler yönetim merkezlerini işgal etti

Kırgızistan'da yapılan seçimlere itiraz eden binlerce gösterici Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve parlamento binasını işgal etti.

Referans Medya

Kırgızistan'da 4 Kasım seçim sonuçlarının açıklanması ile başlayan huzursuzluk kitlesel gösteriye dönüştü. Seçimlere katılan ve meclis dışı kalan 12 partinin taraftarları yüzde 7 olan seçim barajını protesto amaçlı Ala - Too Meydanı'nda toplantı düzenledi. Protesto mitinginde muhalif isimlerin konuşmaları ile tansiyon yükseldi ve olaylara polis, biber gazı, ses bombası, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti. 

Olaylar büyüdü

Meclise giren Birimdik, Mekenim Kırgızistan, Kırgızistan ve Butun dışında kalan siyasi partilerin tertip ettiği mitingle başlayan sokak olayları polisin sert müdahalesiyle daha da büyüdü. Aralarında parti başkanı, eski bakan, milletvekilleri, sivil toplum örgütü başkanlarını ve gazetecilerinde yer aldığı 120 göstericinin olaylarda yaralanarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Başkent Bişkek'te sokak gösterileri gecenin ilerleyen saatlerinde büyüyerek devam etti ve kalabalık grup Cumhurbaşkanlığı Sarayını ile parlamento binasını işgal etti.

Eski Cumhurbaşkanı hapisten çıkarıldı

Kritik noktaları işgal eden göstericiler bir diğer yandan ise eski cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in yattığı cezaevini bastı. Grup, Alamzbek Atambayev'i serbest bıraktı.

Artan olaylar üzerine Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkede faaliyet yürüten tüm parti başkanlarını acil görüşmeye çağırdı.

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki