İngiltere korona aşısını kendi ülkesinde değil Uganda'da deneyecek

Imperial College London Üniversitesi'nin geliştirdiği koronavirüs aşısının yeni klinik denemelerinin, aralık ayında Uganda'da başlayacağı duyuruldu.

Rusya'nın koronavirüs aşısını tescillediğini duyurması, dünya gündemininin birinci sırasını almış durumda.

İki hafta sonra hazır hale geleceği açıklanan Rus aşısının yanında, dünyanın farklı ülkelerinde de aşı çalışmaları devam ediyor.

İngiltere'deki Imperial College London Üniversitesi'nin geliştirdiği koronavirüs aşısında ise Aralık'ta klinik deneylerin başlayacağı duyuruldu.

KLİNİK TESTLER UGANDA'DA YAPILACAK

Aşının klinik deneyleri ise Uganda'da yapılacak.

Açıklama, Uganda Virüs Araştırma Enstitüsü'nden (UVRI) geldi.

Enstütüden yapılan açıklamada, İngiltere'deki Imperial College London Üniversitesi'nin geliştirdiği koronavirüs aşısının yeni klinik denemelerine katılmak için üniversite ile görüşmelerin yapıldığını belirtildi.

UVRI Direktörü Profesör Pontiano Kaleebu, İngiltere'de geliştirilmekte olan aşının klinik denemelerinin ülkelerinde başlaması için gereken protokolün hazırlandığını duyururken, Uganda'da uygulanacak testlerin Aralık ayı itibarıyla başlayacağını dile getirdi.

"FARKLI İNSAN GRUPLARI ÜZERİNDE TEST EDİLMESİ GEREKİYOR"

Pontiano Kaleebu, ülkede denemelerin yapılmasının koronavirüs aşısı arayışına büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Başarılı aşıların farklı insan grupları üzerinde test edilmesi gerekiyor. Burada denemeler yapılırsa aşının geliştiricileri aşının Afrika kıtasındaki etkinliğini bilecek ve bu da daha iyi bir temsil sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Aşıların Afrika ülkelerinde denenmesine ilişkin gelen tepkilerin yersiz olduğunu ifade eden Kaleebu, potansiyel aşının Uganda'da denenmesinin faydalı olacağını vurguladı. Kaleebu, ülkedeki antibiyotiklerin dahi yabancılar tarafından üretildiğinin unutulmaması gerektiğini belirterek Uganda halkının klinik denemelere katılacağına inandığını ifade etti.

"DENEMELERE KATILAN ÜLKELER AŞILARI DAHA HIZLI ALACAK"

Daha önce insanlar üzerinde gerçekleştirilen ilk aşı denemelerinin başarılı olduğunu belirten Imperial College Üniversitesi'nin aşı denemelerine Afrika ülkelerinin katılmasının önemli olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, denemelere katılan kişilerin lisans aldıktan sonra aşıyı alma şansının daha yüksek olduğunu ifade etmişti. Moetri, "Bu nedenle Afrika ülkelerinin aşı denemelerine girmesi önemlidir. Bu durum denemelere katılan ülkelerin aşıları herhangi bir yerde olduğundan daha hızlı almalarını sağlayacak." demişti.

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki