En çevreci yöntem olarak gösterildi. Cesetler yakılıp gübre ve gaza dönüştürülecek

En Çevreci Yöntemmiş! Hollanda’da Cesetler Eritilerek Biyogaz Veya Gübreye Dönüştürülecek

Ollongren, ölen bireyden geriye kalan sıvı ve kemiklerin organik gübre ya da biyogaz üretiminde kullanılabileceğini söyledi.

Hollanda’da 1955 yılında cenazelerin yakılmasına müsaade verilmişti. Algemeen Dagblad (AD) gazetesine göre, o tarihten bu yana ilk kez cenaze mevzuatında değişikliğe gidilecek.

Hollanda Sağlık Kurulu, hükümete, cenaze mevzuatının tekrar düzenlenmesini önerdi. Teklifte, “güvenli ve sürdürlebilir” bir prosedür olan eritmeye müsaade verilmesi istendi.

Kurula göre, bu prosedürle tabutlar yine kullanılabilir ve yakma sürecine göre daha fazla güç tasarrufu sağlanır.

Hollanda İçişleri Bakanı Ollongren, “alkali hidrolizi” ismi verilen yola meclis, cenaze şirketleri ve halk ortasında uzun müddettir ilgi duyulduğunu belirterek, “Bunu yasa kapsamına alacağız. Beşerler yakında bu cenaze hizmetini de seçebilecekler” dedi.

Çelik kaba özel bir sıvı ekleniyor

Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı, önümüzdeki günlerde meclise gönderilecek. Muhtemelen yeni yılda meclis ve senato onayının akabinde yasa yürürlüğe girecek.

“Yeniden boyutlandırma” da denilen “alkali hidrolizi” formülünde, cenaze yün bir kılıfa sarılarak çelik bir kaba yerleştiriliyor. Kabın içine su ve potasyum hidroksit karışımı özel bir sıvı ekleniyor.

Alkali hidrolizi sistemi Kanada ve ABD’nin birtakım eyaletlerinde de uygulanıyor.

Suyun 100-150 derece ısıtılmasının akabinde başlayan kimyasal yansıma sonucu beden, birkaç saat içinde tamamen yok oluyor.

Geriye yalnızca kabın içindeki sıvı ve kemikler kalıyor. Kemikler istenirse bir çömlek ya da büyük vazo gibisi bir kaba yerleştirilebiliyor ya da öğütülerek un haline getiriliyor.

Ölen kişinin yakınları, geriye kalan sıvı ile ne yapılacağını seçebilecek.

‘En çevreci yöntem’

Hollanda Sağlık Kurulu üyesi Prof. Dr. Jan Nijhuis, İSİM gazetesine, cesedin eritilmesinden sonra oluşan sıvının DNA içermediğini belirterek, bunun en çevreci formül olduğunu söyledi.

Defin süreçleri nedeniyle yıllardır çok sayıda mezar kazılıp, toprağa kıymetli tabutlar indirildiğini belirten Nijhuis’a göre, bu sürdürülebilir bir formül değil.

Ölülerin yakılmasının da daha fazla gaz kullanımı ve karbondioksit salınımına yol açtığını söyleyen Hollandalı profesör, alkali hidroliz sisteminin daha fazla güç tasarrufu sağladığını vurguladı.

Nijhuis, vücudun eritilmesini, öldüğünde toprağa girmekten ya da ateşe atılmaktan korkan şahıslar için önemli bir seçenek olarak görüyor.

Hollanda’da şu anda yasa gereği cenazeler yalnızca defnediliyor, yakılıyor ya da kadavra olarak bilim kurumların bağışlanabiliyor.

BBC Türkçe

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki