Doğu Türkistanlı nine: Ailemden 35 kişi kayıp

Doğu Türkistanlı 90 yaşındaki Halime Han nine Kaşgar'da yaşayan ailesinin 35 ferdinden haber alamadığını söyledi.

Kısa süreliğine geldiği Kırgızistan'dan Kaşgar'a geri dönemediğini belirten Halime Han 5 çocuğu ve gelinleri ve torunlarından 35 kişiyle tüm bağlarının koptuğunu anlattı.

 Doğu Türkistan'ın Kaşgar Şehir Kargılık nahiyesinde ikamet eden Halime Han, "Oğlum Mehmet Tursun ile birlikte 1992 yılında Kırgızistan'a gelip ticaret yapmaya başladık. Daha sonra Kırgızistan vatandaşlığı kazandım ve ardından 2000’li yıllarda Doğu Türkistan'a geri döndüm. Çin komünist partisinin bölgede yürüttüğü baskıcı politikaların artmasıyla beraber pasaportlarıma el konuldu. 2016 yılında zor da olsa pasaportlarımı geri aldım ve diğer çocuklarımın vatandaşlık işlerini halletmek için

Kırgızıstana geldim.


O günden sonra da bir daha memleketine dönemedim" diye konuştu. 

Son 3 yıldır hiçbir haber alamıyorum

Türkistan Press'te yer alan bilgilere göre, Halime Han'ın Kaşgar'da yaşayan oğlu, kızı, gelin ve torunlarından son 3 senedir hiçbir haber alamadığını göz yaşları içerisinde anlattı. Doğu Türkistanlı  90 yaşındaki Halime Han, onların hayatından endişe ettiğini, kimden yardım isteyeceğini bilmediğini belirtti ve yaşadıklarını şu cümlelerle dile getirdi:

Sadece bir tek torununun hapiste olduğunu öğrendi

Dolaylı yollardan en son elde ettiğimiz bilgilere göre gelini Nurimangul Ebay ve 15 yaşındaki ikiz çocukları İmam Hasan Metresul ve İmam Hüseyin Mettursun, 64 yaşındaki büyük kızım Patemhan, 59 yaşındaki ortanca Kızım Halishan Hasan’ın çocukları ve torunları, 61 yaşındaki büyük kızım Melikehan Hasan ve onun çocukları ile torunları, 58 yaşındaki küçük kızım Meryem Hasan, onun 9 çocuğu ve torunları ortadan kayboldu. Sadece 34 yaşındaki büyük torunum Nusretkız'ın suçsuz yere keyfi tutuklanarak Doğu Türkistan Kuçar cezaevinde tutuklu olduğunu öğrenebildim.

Tek isteğim ömrümün son dönemini onlarla geçirmek

 Hayatımın son zamanlarını sadece ailem ile geçirmek istiyorum. Bize yardım edebilecek kim varsa yardım talep ediyorum. Lütfen beni ailene kavuşturun.

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki