Ayasofya için geri sayım başladı

Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin 2016 yılında Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasına yönelik açtığı dava sonucunun 10 Temmuz'da açıklanacağı belirtildi.

Referans Medya


Fethin sembolü olma niteliği taşıyan ve 86 yıl önce cami vasfı müze olarak değiştirilen Ayasofya 'nın yeniden asli misyonuna dönüştürülmesi için geri sayım başladı. 

En son 2 Temmuz'da yapılan duruşmada tarafları dinleyen Danıştay kararının 24 saat içerisinde açıklanması bekleniyor.

Mustafa Kemal'in Devlet Başkanı olduğu 1934 yılında alınan Ayasofya'nın statüsünün camiden müzeye dönüştürülme kararı bozularak yeniden cami statüsüne kavuşturulması bekleniyor. Yeni Şafak Gazetesi kararın 10 Temmuz'da açıklanacağını yazdı. Gazete haberinde alınan kararın İdari Yargılama Usul Kanunu'na göre en geç 30 gün içerisinde uygulanması gerektiği bilgisini paylaştı.  

Tarihi hata düzeltiliyor

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi ise Ayasofya'nın ibadete açılmasını 'tarihi bir hatanın düzeltilmesi' olarak nitelendirdi. Selvi alınan kararın tarihe malolacağını ve bu nedenle hukuki zeminin sağlam olması gerektiğini, bu nedenle Danıştay'ın usul ve esasa dair hata yapmamak için kılı kırk yardığını yazdı. Hürriyet Yazarı da, Danıştay 10. Daire kararının oybirliğiyle alındığını ve açıklamanın 10 Temmuz Cuma günü yapılacağını belirtti. 

Bugün açılsın

Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'ta kendisine yöneltilen ''Ayasofya'nın açılması 15 Temmuz'damı ?'' şeklindeki soruya, “İnşallah daha önce açılır. Bana sorarsanız bugün açılsın. Şu an yüksek yargıda olan bir iş. İnşallah yargı bu konuda müspet bir karar verir. Ayasofya’nın ibadete açılmasını bekliyoruz'' sözleriyle cevap vermişti. 
 

ABD-Meksika sınırında 1 milyon göçmen yakalandı
İsrail güçleri Şam Kapısı'nın olduğu alanı kapattı
ABD'li Yahudiler İsrail için ırkçı dedi
Fransa'da en az 114 bin kişi aşı zorunluluğuna karşı gösteri düzenledi
Mescid-i Aksa'ya baskın planları, Arap ve Müslümanların duygularını provoke ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sele maruz kalan alanlar afet bölgesi ilan edilecek
İran'da susuzluk protestolarına müdahale: Ölü ve yaralılar var
Afganlar arası görüşmeler Katar'da yeniden başladı
Türkiye sınırı hattında kazdıkları ortaya çıktı
Avrupa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den sert tepki