Referans Medya

İran'da duvar ilanı ile organ satışı (Video Haber)

Amerikan yaptırımları ve salgın nedeniyle ekonomik zorluklar yaşayan İranlılar, hastane bölgelerinde duvarları satılık organ panosu olarak kullanıyor.

16 Temmuz 2020 Perşembe 17:12

İran'da duvar ilanı ile organ satışı (Video Haber)

Referans Medya / Miraç Şamil Atalan

İran'da halk  para için hastanelerin yakınlarındaki bina ve duvarlara kan gruplarını ve telefon numaraları ile birlikte  "satılık böbrek" ilanı asıyor. 

Özellikle hastanelere yakın noktalarda duvarlara yazılan organ satışı ilanları ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların göstergesi olarak yorumlanıyor.

İran'da benzer durumun bazı kent merkezlerine asılan ilanlar ve internet mecraları üzerinden de sürdüğü belirtiliyor.

 Referansmedya.com, Tahran'ın en büyük hastanelerinden birisinin olduğu bölgede fakirlik sebebiyle böbreklerini satmak için duvarlara kan gruplarını ve telefon numaralarının yazıldığı ilana ait görüntülere ulaştı.

Detaylı organ satış ilanı

Kaydedilen görüntülerde duvarlara yazılan yazılarda; 

• Satılık 29 y / o heart
 • Çocuğumun kemo için B +
 • A- aileye ihtiyacı olan baba
 • aile 7, satılık iki böbrek
 • 27 y / o bayan, böbrek satışı
 • Acil böbrek, karaciğer, kornea, kemik iliği ve akciğer gibi organlara ait satış ilanları yer alıyor.

83c3b13a-f5bb-493f-81b1-5d682ea32e75.jpg


Ekonomik yaptırım ve İran'ın Şii yayılmacılığı etkin unsur


ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015 yılında P5+1 ülkeleriyle imzalanan nükleer anlaşmadan ayrılması sonrası çok ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalan İran ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Suriye, Irak ve Yemen'de devam eden savaşın aktif tarafı olmaya devam eden İran'ın bu faal savaşa bütçeden büyük pay ayırdığı ve yaşanan ekonomik sıkıntılarda bu durumun baskın rol oynadığı kaydediliyor. İran halkı ve bazı üst düzey yöneticiler askeri ülke dışı askeri harcamalar nedeniyle yönetimi eleştiren ifadeler kullandı. Son 2 yıllık dönemde ekonomik zorluklar nedeniyle sokak olayları yaşandı ve onlarca kişi bu gösterilerde hayatını kaybetti. 

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER