Referans Medya

Deprem tehlikesine karşı 6 asır önce bulunan terazili önlem

Osmanlı dönemi mimarları tarafından geliştirilen deprem terazileri aradan geçen 6 asra rağmen özelliğini koruyor.

28 Kasım 2020 Cumartesi 11:34

Deprem tehlikesine karşı 6 asır önce bulunan terazili önlem

Referans Haber

Türkiye'nin farklı illerinde bulunan bazı tarihi camilerde inşaa aşamasında depremi kontrol amacıyla geliştirilen deprem terazileri dönmeye devam ediyor. Mihrabın sağ ve sol yanlarına monte edilen teraziler büyük bir mühendislik zekası olarak değerlendiriliyor.

Hatay'ın Antakya ilçende ki Mahremiye Camii'de bu mühendislik örneklerinden birine sahip. Özel olarak ziyaret edilen ve büyük ilgi gören deprem terazileri son dönem yaşanan depremler sonrası daha fazla alaka görüyor. 

mahremiye-camisinin-deprem-terazisi-620-yildir-donuyor-5.jpg

Dönerek depremden koruyor

Osmanlı dönemine ait olan 600 yıllık Mahremiye Camii'ndeki terazi silindir mermer taştan imal edilmiş. Camii görevlisi Osman Karagöz, bu taşın dönmesiyle caminin depremden korunduğunu belirtiyor. Caminin Hatay'da ilk ve tek olma özelliği taşıdığını belirten Karagöz, komple binanın kesme taştan yapıldığını, ahşap çatılı, alaturka kiremitli ve poligonal minareli bir cami niteliği taşıdığını anlattı. Karagöz, terazilerin deprem durumunda şiddetli caminin zarar görüp görmediğinin anlaşılması için yapıldığını ve kesme taş üzerine yapılmış, iki sütun üzerine oturtulan bu silindir şeklindeki mermerler döndüğü sürece, deprem olsa bile yapının temelinin zarar görmediğini aktardı.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER