• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Macron’un partisindeki milletvekilinden başörtüsü karşıtı eylem

Macron’un partisindeki milletvekilinden başörtüsü karşıtı eylem
Macron'un en Marche partisinden İslam düşmanı milletvekili Anne-Christine Lang, başörtüsünü 'boyun eğme sembolü' olarak gördüğünü söyledi ve Meclis’deki oturumda başörtüsü karşıtı eylem yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un La Republique En Marche partisinden bir milletvekili, başörtülü bir öğrenci sendikası temsilcisinin varlığını protesto etmek için Perşembe günü ülkenin ulusal meclisinde eylem düzenledi.

Fransa Ulusal Öğrenci Birliği (UNEF) sözcüsü Maryam Pougetoux, koronavirüs krizinin ülkenin gençleri ve çocukları üzerindeki etkilerini inceleyen bir parlamento soruşturmasına katıldı. Bunun üzerine milletvekili Anne Christine Lang, tepki göstererek parlamentodan ayrıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İslam düşmanı milletvekili, "Millet Meclisi'nin merkezinde, demokrasinin kalbi olan yerde bunu kabul edemem... bir kişinin bir meclis soruşturma komitesi önünde başörtüsü ile bulunmasını kabul edemeyiz" dedi.

Irkçı Milletvekili: Başörtüsü Bir Boyun Eğme Sembolü

Günün ilerleyen saatlerinde attığı bir tweet'te Lang, başörtüsünü bir boyun eğme sembolü olarak gördüğünü belirtti: "Cumhuriyetçi ilkelere, laik ilkelere ve kadın haklarına değer veren bir milletvekili ve feminist olarak, birinin Ulusal Meclis'teki çalışmamıza başörtüsü takarak katılmasını kabul edemem, ki bu benim için bir teslimiyet sembolüdür" dedi.

Fransız yasalarına göre, milletvekilleri ve parlamento binasındaki personelin herhangi bir dine bağlılık gösteren giysi veya semboller giymesi yasak.

Ancak karar, soruşturmalara ve meclis komitelerine katkıda bulunması istenen ziyaretçiler için geçerli değil. Olayın ardından, Muhafazakar Les Republicains partisinden diğer milletvekilleri meclisi terk ederek Lang'i takip etti ve protestoya katıldı.

Oturuma başkanlık eden Lang'in parti üyesi Sandrine Morch, Lang'i "başörtüsüyle ilgili bu sahte tartışmanın" bu zor bir günlerde gençlerin geleceği ve bugünü üzerinde çalışması gereken soruşturmayı işgal etmesine izin vermeyeceği konusunda uyardı.

UNEF başkanı Melanie Luce, olaydan sonra yaptığı açıklamada, "Feminizm bahanesiyle ırkçı sözler sarf ediliyor. Bugün, peçeli bir kadın meclise kabul edilmemektedir” dedi.

Bazı sosyal medya kullanıcıları milletvekili Lang'i tavrından ve başörtüsünü "boyun eğmenin" sembolü olarak ilan etmesinden dolayı eleştirdi.

Fransa, yaklaşık beş milyon Müslüman nüfusuyla Batı Avrupa'nın en büyük Müslüman azınlığına sahip ülke konumunda bulunuyor. 2004 yılında Fransa'daki devlet okullarında türban ve diğer "dikkat çekici" dini sembollere yasak konmuştu.

Fransa ayrıca 2011 yılında halka açık yerlerde yüz örtülü peçeyi yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olmuştu.

Başörtüsü Takmakla Suçlanmıştı

Fransa Ulusal Öğrenci Birliği (UNEF) sözcüsü Maryam Pougetoux ilk kez tartışmaların merkezinde değil. 2018 yılında, UNEF'in Sorbonne bölümünün başına atandığında zamanın Cinsiyet Eşitliği’nden Sorumlu Devlet Bakanı Marlene Schiappa ve diğer birçok siyasi isim tarafından eleştirildi ve M6 kanalında hükümet reformlarına karşı öğrenci protestolarını tartışan bir röportajda yer aldı.

Marlene Schiappa ve zamanın İçişleri bakanı Gerard Collomb tarafından UNEF'in siyasi konumu sorgulandı. Maryam Pougetoux'yu bu görevi devraldığı ve "şok edici" olarak nitelendirdiği dini bir sembol takmakla suçladı.

“Peçemin Siyasi Bir İşlevi Yok, Bu Benim İnancım”

Maryam Pougetoux o tarihte yaptığı bir çürütmede, "Bir İçişleri bakanının bu kadar şiddetli sözler söylemesi oldukça acınası bir durumdur" demişti. "Peçemin siyasi bir işlevi yok. Bu benim inancım.”

Irkçı karikatürleri ile ünlü Charlie Hebdo dergisi, pek çok kişi tarafından ırkçı olarak nitelendirilen bir çizimle geçtiğimiz yıllarda konuyu kapağına taşımasından dolayı ağır eleştirilere maruz kalmıştı.

Kiliseyi devletten ayıran Fransız cumhuriyetçi laik laicite idealini savunmak için 2016 yılında kurulan Le Printemps Republicain gibi laik gruplar, eleştirmenler tarafından Fransa'da İslam'ı bastırmak için bu kavramı kullanmakla suçlanıyor.

Fransa’da Yıllardır Irkçı Saldırılar Devam Ediyor

Yeni üniversite yılının başında öğrenci bütçe ipuçları veren genç bir Müslüman kadınla ilgili bir video, 2001 yılında New York'ta Dünya Ticaret Merkezi saldırılarına atıfta bulunarak, Fransız gazeteci Judith Waintruab tarafından "11 Eylül ve İslamofobik" sözlerle yanıtlandı.

Waintruab daha önce, ülkede İslam’a geçişlerin soruşturulması ve polise bildirilmesi gerektiğini belirtmişti.

Geçen yıl, Senato Başkanı Gerard Larcher, Fransız spor markası Decathlon'un koşucular için bir dizi hicap sunmasından sonra “kadınları hapsedecek her şeye” karşı olduğunu belirtmişti.

Aynı yıl, oğluyla birlikte Fransa'nın doğusundaki Bourgogne-Franche-Comte'daki bölge parlamentosuna yaptığı okul gezisinde başörtüsü takan Müslüman bir anne, Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Mitingi'nden bir politikacının peçesini kaldırmasını emretmesiyle sözlü tacize uğramıştı.

Emmanuel Macron daha önce başörtüsünün “ülkenin nezaketine uygun olmadığını” belirtmişti.

 

Muslim Port

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89